HOADe dierenriem

We kennen de dierenriem als band van sterrenbeelden die de achtergrond vormen van de bewegende zon, maan en planeten. Het is een symbolische cirkel met een eigen dynamiek en samenhang, een eeuwige cyclus van ontstaan, bloeien en vergaan. Het bekendste voorbeeld daarvan is het jaarlijkse ritme van de seizoenen, dat correspondeert met de omloop van de zon door de dierenriem.

Ook wijzelf zijn onderhavig aan deze cyclus. In het groot, zoals het leven zelf en in het klein, zoals onze ademhaling of het dag- en nachtritme. Telkens is er iets dat ontstaat, tot ontwikkeling komt, een hoogtepunt bereikt en weer verdwijnt als het zijn functie heeft gehad. De dierenriem zit ook in ons en elk dierenriemteken vertegenwoordigt een bepaalde fase in ieder proces.

KönigsteinIn de Harz, met Blankenburg als centrum, ligt de dierenriem in de vorm van oeroude krachtplaatsen. Hier werden ooit goden vereerd, offers gebracht en gebeden en rituelen uitgevoerd om een bepaald proces te ondersteunen of versterken. Deze bijzondere plekken zijn in de 90-er jaren herontdekt en opnieuw in kaart gebracht.
Het zijn historische plekken, zoals rotsen en rotsformaties, oude burchten of ruïnes daarvan en uitkijkpunten, zoals heuveltoppen. Deze locaties liggen in een onregelematige cirkel om een middelpunt heen en zijn toe te wijzen aan een van de oude Germaanse goden en een teken van de dierenriem. Deze energieën nog steeds zijn sterk voelbaar en deels zichtbaar aanwezig.


Een reis door de dierenriemMiddelpuntsteen

In de afgelopen jaren ben ik meermaals per jaar naar dit bijzindere gebied gereisd en heb vele krachtplekken bezocht. Inmiddels ken ik het gebied vrij goed, ik ken de krachtplekken, weet hoe we moeten komen en hoeveel tijd we daarvoor nodig hebben. Als ik er met mensen samen heen ga, beschouw mijzelf vooral als gids, niet als begeleider van de groep. Dat wil zeggen, dat we met elkaar beslissen, hoe we de dag indelen, waar we heen gaan en wat we daar gaan doen. Dat kan variëren van er zijn en ervaren tot een meditaties, uitwisseling over specifieke thema's, oefeningen, verhalen of rituelen.

Om praktische redenen zal ik een aantal zaken van te voren regelen, zoals de overnachtingen en reserveringen in verschillende restaurants. Reizen doen we zoveel mogelijk samen; reiskosten worden gedeeld.

Wie interesse heeft een keer mee te gaan, nodig ik van harte uit, contact met mij op te nemen.

Over het hele gebied heb ik een uitgebreide reader gemaakt, waarin een inleiding over de Germaanse mythologie, achtergrondinformatie en beschrijvingen van de verschillende krachtplekken, de relatie met de bijbehorende Germaanse goden en dierenriemtekens, de onderlinge samenhang en routebeschrijvingen.
Deze is via mijn webshop te bestellen.

Laat verder de beelden spreken...


HOA Heimburg      HOA Teufelsmauer 1

HOA Konigstein   HOA Feursteinklippe   HOA Regenstein 2


Reageren? Dat kan alleen nog via de mail.