De vorige Nieuwe Maan van 4 november in schorpioen was opvallend, omdat hij precies tegenover Uranus plaatsvond. Nu, aan het eind van deze maancyclus, kunnen we vaststellen dat Uranus zijn reputatie heeft waargemaakt: er is een nieuwe variant van het virus opgedoken die het hele coronabeleid flink ontregelt.

Na bijna twee jaar noodtoestand krijgen we langzamerhand de indruk dat we in cirkels ronddraaien. Hoewel er nog weinig bekend is over de nieuwe Omikron-variant ziet het er naar uit dat zelfs degenen die zijn ingeënt en herstelden er niet immuun voor zijn. Komt er dan nooit een einde aan deze pandemie? Ja, maar waarschijnlijk pas als er onder de bevolking voldoende immuniteit is ontstaan, die voorkomt dat het virus steeds nieuwe golven veroorzaakt. Wanneer dat is bereikt, kan niemand op dit moment zeggen.

NM dec 21Nu is een nieuwe Zon-Maan cyclus begonnen. En net als bij de turbulente Nieuwe Maan van schorpioen, staat ons opnieuw een belangrijke kosmische gebeurtenis te wachten: deze Nieuwe Maan gaat gepaard met een zonsverduistering, één die weliswaar in ons deel van de wereld niet te zien is (alleen op Antarctica), maar die zeker zijn impact zal hebben. En dit keer is het Lilith, de Zwarte Maan, die tegenover de verduisterde zon te vinden is. Net als bij Uranus hebben we bij Lilith te maken met een on­voorspelbare en confronterende factor.
Mercurius is net aan een nieuwe cyclus begonnen en staat conjunct de Nieuwe Maan en eveneens in oppositie met Lilith.
Verder wordt deze hele maancyclus begeleid door een permanente conjunctie tussen Venus en Pluto. Dat komt, omdat Venus erg langzaam loopt, omdat zij retrograde gaat lopen. Op 11 december maakt zij een conjunctie met Pluto, op 19 december staat zij stationair op minder dan 1° van Pluto verwijderd en op 25 december kruist zij Pluto opnieuw.
Ook valt in deze maancyclus op 24 december het laatste exacte vierkant tussen Saturnus en Uranus, dat al het hele jaar actief is en waarmee de strijd tussen 'het oude' en 'het nieuwe' opnieuw zeer manifest zal worden.
Ik ben bezig met een stuk over dit vierkant en zal dat over een paar dagen plaatsen.

Boogschutter houdt van vrijheid en reizen en met een zonsverduistering in dit teken kunnen we verwachten, dat dit op de een of andere manier wordt belemmerd of beperkt. Door de aangescherpte maatregelen worden we dus gedwongen tot contact met onze nauwere, vertrouwde omgeving, waar de tegenpool tweelingen symbool voor staat. Lilith in dit teken zal ons flink uitdagen om open en eerlijk te zijn en allerlei onuitgesproken spanningen, sluimerende gevoelens en onopgeloste conflicten op tafel leggen.
En met Venus-Pluto kunnen we een intense kersttijd verwachten, met name op relationeel gebied.

Dit alles suggereert dat het niet erg waarschijnlijk is dat de dingen gaan, zoals we zouden willen of hopen. Rust is daarom van groot belang om ondanks de turbulentie onze innerlijke rust te bewaren. We dienen ervoor te zorgen dat onze relaties - zowel privé als zakelijk - niet onder druk komen of vergiftigd worden door de stress van actuele situatie. Het vraagt van ons dat we ons openstellen voor andere ideeën, opvattingen, waarheden, benaderingswijzen en mogelijkheden. Misschien moeten we eerst op een punt komen waarop we zelf even niet meer weten wat we moeten doen, maar alleen met een dergelijke open houding kunnen we contact maken met en gebruik maken van behulpzame krachten die diep in onszelf sluimeren. Meestal gaat het dan om krachten die buiten het rationele en emotionele werkzaam zijn en waar we geen controle over hebben. In de nieuwemaanshoroscoop wordt dit mooi aangegeven door het T-vierkant naar Neptunus in vissen. In dat opzicht nodigt deze Nieuwe Maan je ook uit om je eigen horizon te verbreden.

Het lijkt erop dat we ons ook op een cruciaal punt in de aanpak van de pandemie bevinden. Het bestrijden van het virus begint steeds meer op sisyfusarbeid te lijken. We rollen de steen de berg op en moeten toezien hoe die steeds weer terugrolt het dal in. Natuurlijk is het zaak er alles aan te doen om de situatie onder controle te krijgen. Dat vereist een vooruitziende blik, inzicht en wijsheid (boogschutter). Maar het is minstens zo belangrijk om te erkennen dat de aanpak tot nu toe niet tot het gewenste doel heeft geleid. Als we nu eerlijk onze hulpeloosheid en onvermogen zouden kunnen toegeven, zou dat de voorwaarden kunnen scheppen voor de hulpkrachten van binnenuit.

Het is precies wat het Saturnus-Uranus-vierkant, dat het hele jaar al zo sterk kenmerkt, van ons vraagt: bereidheid om te veranderen. Wat achterhaald is, zichzelf heeft overleefd of te rigide is gebleken, moet worden achtergelaten, zodat het nieuwe dat in ons leven wil komen, voet aan de grond kan krijgen. Maar hoe zit het met onze bereidheid om ons open te stellen voor het nieuwe? Dit is de vraag die het leven ons allemaal stelt. En alleen wijzelf kunnen het juiste antwoord op deze vraag vinden.

Telkens wanneer Lilith ergens bij betrokken is, zoals bij deze Nieuwe Maan, bestaat het risico zaken heel radicaal te bekijken en te benaderen. Maar de eigenlijke boodschap van Lilith is een andere, namelijk om tegenstellingen te verzoenen. Dus hoe meer bruggen we nu bouwen en hoe empathischer we onszelf tonen, hoe beter voor ons allemaal. In ieder geval moeten we elke vooringenomenheid vermijden en heel voorzichtig zijn met oordelen (schaduwkanten van boogschutter). Met een vinger naar anderen wijzen brengt ons niet verder, zelfs als we er vast van overtuigd zijn dat we gelijk hebben of aan de kant van het goede en rechtvaardige staan.

Deze Nieuwe Maan is een geweldige kans om te onderzoeken hoe ons denken en oordeel ervoor staat. Of we het nu willen toegeven of niet, we nemen de wereld allemaal selectief waar. Meestal nemen we graag kennis van wat nuttig is voor ons en wat ons eigen wereldbeeld ondersteunt en bevestigt. Andere zaken laten we daarbij liever achterwege. Er is veel openheid voor nodig om onszelf te zien denken en de stroom van gedachten glashelder, onbevreesd en zonder verlegenheid te analyseren.

Wie in staat is door zijn eigen eenzijdigheid, verstrikkingen en valkuilen heen te kijken, anders gezegd: wie niet bang is om met zijn schaduw om te gaan, zal veel voorzichtiger en terughoudender worden in zijn oordelen over anderen en over zichzelf. Want de erkenning dat de andere persoon iets van jou spiegelt, iets  dat in jouw schaduw staat en je daarom niet kan zien, zal je horizon verruimen.
Het overstijgen van tegenstellingen tot één geheel, in plaats van de afzonderlijke delen te cultiveren, is waarschijnlijk de diepste en meest heilzame betekenis van deze Nieuwe Maan.
Laten we die uitdaging aangaan!


Reageren? Dat kan alleen nog via de mail.