Corona heiligeHet thema Corona is momenteel nieuwstopic nummer 1. 
Wat velen niet weten is dat Corona een relatief onbekende heilige binnen de katholieke kerk is. Zij wordt beschouwd als schutspatrones van de schatgravers en houthakkers, maar ook als de beschermheilige tegen epidemieën en pandemieën.
Relikwieën van Corona worden bewaard in de basiliek van Anzù, jawel... in Noord-Italië.

Corona (ook: Korona / Stephania) is in 160 na Chr. geboren, vermoedelijk in Syrië en werd op 16-jarige leeftijd in 177 ten tijde van de christenvervolgingen samen met haar vader, Victor van Damascus (ook: Victor van Siena) ter dood veroordeeld. Sommige bronnen vermelden dat Corona de echtgenote van Victor was, andere noemen haar de echtgenote van een van zijn medesoldaten, die niet wist dat zij christen was.

Volgens de legende was Victor een Romeins soldaat, die zich tot het christendom bekeerd had. Hij was ten tijde van Marcus Aurelius gelegerd in het door de Romeinen bezette Damascus in Syrië. Sommige bronnen zeggen Antiochië, gelegen in het huidige Turkije en ook Alexandrië min Egypte wordt genoemd. Hij werd door een rechter veroordeeld, gefolterd en later onthoofd. Terwijl hij leed onder zijn martelingen, werd hij door Corona bijgestaan, getroost en bemoedigd. Daarop werd ook zij gearresteerd en ter dood veroordeeld. Volgens de legende zou zij zijn vastgebonden tussen twee naar elkaar toegebogen palmbomen, die haar na het loslaten in stukken zouden hebben gescheurd.

Haar gedenkdag is 14 mei. Ze wordt vooral vereerd in Bayern, Oostenrijk, Bohemen en Noord-Italië. In Sankt Corona am Wechsel in Oostenrijk werd in 1504 in een holle lindeboom een beeldje van de heilige gevonden, een kapel opgericht en de plaats werd een bedevaartsoord, waar nog steeds jaarlijks een viering en bedevaart ter ere van Corona wordt gehouden, evenals in Sankt Corona am Schöpfl, in de buurt van Wenen. Verder is er de aan Corona gewijde bedevaartskerk in Handlab en de Sankt Corona Kirche in Staubach (Massing) in Duitsland.
Ook in Wenen wordt haar verering gedocumenteerd: De tot 1924 gebruikte Oostenrijkse munteenheid 'kroon' is naar Corona genoemd. In die zin wordt ze ook wel gezien als beschermheilige van zakenmensen. Karel de Grote zou de heilige Corona ook vereerd hebben. Hij heeft relikwieën naar de Dom in Aken gebracht en haar benoemd tot co-patrones van de Achener Marienstift.

Corona basiliekDe belangrijkste relikwieën, de urn met de resten van Victor en Corona, liggen in de op een rotspunt van Mont Miesna gebouwde 'Basilico Santuario dei Santi Vittore e Corona' in Anzù in Noord-Italië, gesticht na de eerste kruistocht door kruisvaarders uit de regio.
De resten van de twee heiligen zijn onder­zocht in 1943 en later nog eens in 1981. Zij bleken inderdaad van een man en een vrouw te zijn. In 1981 werden ook pollen van de ceder ontdekt, een typische Mediterrane plant uit die tijd.


Wat zou deze heilige Corona ons in deze tijd te zeggen hebben...?


Reageren?  Dat kan alleen nog via de mail.