Als je op 1 mei tussen 5:30 en 6:00 uur wakker bent, kun je aan de oostelijke horizon een uitermate helder licht waarnemen. Het lijkt op een ster, maar dat is het niet. Het zijn de twee helderste planeten van ons zonnestelsel, Venus en Jupiter, die nagenoeg samenvallen.
Venus en Jupiter hebben verschillende banen en omlooptijden om de zon en ze staan dus nooit in dezelfde positie ten opzichte van elkaar. Gemiddeld een keer per jaar 'haalt Venus Jupiter in' en zien we ze vanaf de aarde op één lijn. Dit jaar vallen vanuit de aarde gezien ook hun banen min of meer samen, zodat het lijkt alsof deze planeten samensmelten.

Venus Jupiter 1 05 22

Deze afbeelding laat zien hoe dat er om 5:45 uur plaatselijke tijd ongeveer uitziet.
De rode O markeert de horizon in het oosten. Iets naar het zuiden (schuin rechts erboven) zie je Venus en Jupiter, die rond 5:00 uur zijn opgekomen, laag boven de horizon. De oranje lijn erboven geeft de baan van de zon aan en waar deze lijn links in de afbeelding onder de horizon is verdwenen, zie je het al licht worden door de opkomende zon. Verder zijn de sterrenbeeldlijnen van de vissen ingetekend en bovenin zie je de punt van het grote lege vierkant van het sterrenbeeld Pegasus. De sterren van deze beelden zijn veel zwakker dan Venus en Jupiter en al verbleekt in het ochtendgloren.

Je moet overigens goed kijken om dit planetenpaar te zien. Je ziet ze pas als ze hoog genoeg boven de horizon zijn opgekomen. Hoe langer je wacht, hoe hoger het duo stijgt, maar hoe lichter het ook wordt. Tegen zonsopkomst rond 6:00 uur verbleken ook deze beide in het zonlicht.
De exacte tijd van de samenstand is op 30 april om 23:14, de beste tijd om Venus en Jupiter echt te zien is de volgende dag tussen 5:30 en 5:45 uur. Ook de planeet Neptunus maakt deel uit van deze samenstand. Maar deze planeet is met het blote oog niet te zien.

Een bijzondere bijkomstigheid is dat er nog geen uur ervoor, om 22:28 uur een Nieuwe Maan plaatsvind, die samengaat met een zonsverduistering (overigens alleen zichtbaar in het zuiden van Chili en Argentinië).
Tenslotte is het deze dag ook Beltane, een Keltisch feest, dat in de nacht van 30 april op 1 mei gevierd wordt. Het is het feest van het leven, de vruchtbaarheid en vernieuwing. Gevierd wordt het huwelijk tussen hemel en aarde, het mannelijke en vrouwelijke. De meibomen die op vele plekken op aarde worden opgericht staat hier symbool voor. De meiboom zelf representeert het mannelijke, de versierde krans en de gekleurde linten het vrouwelijke. De Nieuwe Maan in stier, het samenkomen van Zon en Maan onder invloed van processen die met groei, levenskracht, zinnelijkheid en vruchtbaarheid te maken hebben, sluit hier perfect bij aan.

Traditioneel worden Venus en Jupiter in de astrologie beschouwd als voorspoed en geluk brengende planeten. Bij een samenstand is dit dus dubbelop. De combinatie van de Nieuwe Maan en zonsverduistering staat een symbool voor een nieuw begin van een langer durende periode van deze positieve energie. Als je rond die tijd de moeite neemt, je even een moment terug te trekken in jezelf, je ogen te sluiten en je diepste verlangen te visualiseren, dan versterkt dat de kans op voorspoed, welzijn, (verbetering van je) gezondheid, heling, zelfvertrouwen, succes, liefde, geluk en vrede.

SAMEN logo 2

Zondag 29 mei 2022  -  Opstellingen in Enschede

Eind mei heb je weer de gelegenheid om live een opstelling te krijgen in een normale groep, zoals we gewend waren voordat corona ons in onze huizen opsloot. We hebben al de nodige aanmeldingen van mensen die willen komen assisteren als representant en we hebben de beschikking over een prachtige ruimte in Enschede, dus de voorwaarden zijn weer optimaal.</p

Zo'n opstelling gaat over jouw levensvragen en kunnen hebben te maken hebben met je relatie, gezin, familie, vriendschappen, werk, wonen, inkomen, motivatie, persoonlijke ontwikkeling,  gezondheid, zingeving en bewustwording. Je kunt met een duidelijke vraag komen. Kun je het nog niet precies formuleren waar je het over wilt hebben, dan wordt het thema vanzelf duidelijk in het vraaggesprek waarmee we de opstelling beginnen.

Ik geef deze opstellingendag samen met Tosho Kooimans. Wij hebben beiden vele jaren ervaring met systemisch werk en zijn goed op elkaar ingespeeld, dus je bent in goede handen. Een opstelling duurt ongeveer een uur en kost 75 euro.

Representanten zijn uiteraard van harte welkom en de bijdrage is dan 20 euro.
Laat het ons even weten als je erbij wilt zijn.

Opstellingendag: zondag 29 mei 2022  van 11:00 - 17:00 uur.

Yogacentrum De Bron in Enschede, De Klomp 120-101, Enschede

Begeleiding: Hans en Tosho   -   053-4772532

Het is fijn dat we weer de mogelijkheid hebben om dit inzichtgevende en helende werk te kunnen doen en Tosho en ik kijken ernaar uit om nieuwe en oude vertrouwde gezichten te zien.


Reageren? Dat kan alleen nog via de mail.