Dit blog is een vervolg op deel 1, waarin ik uitleg geef over vaccins in het algemeen en verschillende types vaccins bespreeek. Over vaccineren - deel 1.
In dit deel ga ik in op de nieuwe mRNA-techniek van de zogenaamde derde-generatie-vaccins en de risico's daarvan.
In dit blog vind je ook een korte samenvatting van de werking van het immuunsysteem.


Wat is en hoe werkt het Covid-19-mRNA-vaccin tegen corona?coronavirus

Om die vraag te beantwoorden moet je eerst weten hoe je immuunsysteem werkt.
In principe vallen je immuuncellen alles aan wat lichaamsvreemd is. Als ze een eiwit, virus, bacterie of iets anders zien dat niet wordt herkend, wordt de aanval ingezet.
Als je immuunsysteem iets bestrijdt, bijvoorbeeld een virus, kost het tijd om een volledige aanval op te bouwen. Het systeem moet eerst uitzoeken welk deel van het virus het moet aanvallen en vervolgens een voorraad opbouwen van wat het nodig heeft om die delen aan te vallen. Dat kan een paar dagen duren. Ondertussen is het virus zich al aan het vermenigvuldigen en uitbreiden in je lichaam.
Maar als het immuunsysteem eenmaal het virus bestrijdt, onthoudt het dit virus. Je hebt geheugencellen in je immuunsysteem en als dat virus opnieuw in je lichaam komt, zeggen die geheugencellen: "Ik heb deze indringer eerder gezien" en je lichaam gebruikt de ervaring uit het verleden om het virus te vernietigen, nog voordat het je ziek kan maken. Met dat in gedachten, gaan we terug naar het vaccin.

Wetenschappers keken naar het Covid-19-virus en zagen een eiwit aan de buitenkant van het virus, dat zich als stekels om de kern had gevormd. Dat eiwit is heel belangrijk voor het virus, want het virus gebruikt dit eiwit om in je cellen te komen en zorgt er bovendien voor dat het virus besmettelijker wordt, doordat zij zich nu kunnen gaan vermenigvuldigen. Zoals gezegd: dat kan alleen in een levende cel.
In de kern van het Covid-19-virus zit de DNA-code voor alle onderdelen van het virus. Wetenschappers hebben het hele DNA van het virus onderzocht en dat stukje gevonden dat de blauwdruk is voor dat specifieke eiwit, waarmee het virus een cel kan binnendringen.
Even terzijde: DNA is de drager van erfelijk materiaal, dat in een cel kan worden gereproduceerd. Om dat voor elkaar te krijgen produceren de cellen uit het DNA RNA, dat nodig is voor de productie van specifieke nieuwe eiwitten. De instructie die de cel vertelt wat hij precies moet maken, wordt mRNA (messenger-RNA, letterlijk: boodschapper-RNA) genoemd.
Wetenschappers namen de blauwdruk voor het eiwit op het Covid-19-virus en maakten er een mRNA-versie van. Feitelijk maakten ze dus alleen de instructie voor het maken van dat eiwit. Deze instructies 'zijn' het vaccin.

Het vaccin bevat dus geen daadwerkelijk (deel van het) virus. Het bevat alleen de instructies voor het maken van dat ene voor de mens vervelende eiwit, dat zich aan cellen kan hechten om ze binnen te dringen. Je kunt door het vaccin dus niet geïnfecteerd raken met Covid-19. Je cellen krijgen enkel de instructies voor het maken van het eiwit.
Zodra je cellen deze instructies zien, zeggen ze: "Oké, ik zal dit maken". Vervolgens maken je cellen een heleboel van dit eiwit aan. Dat eiwit wordt, net als bij het Covid-virus op de buitenskant van de cel gezet. Maar zodra je immuunsysteem dit nieuwe eiwit dat je produceert ziet, zegt het meteen: "Wat krijgen we nu? Wat is dit? Weg ermee!" Vervolgens begint het dit eiwit aan te vallen. Vergeet niet dat je immuunsysteem dit eiwit nooit eerder heeft gezien en dat het dus een tijdje duurt voordat de verdedigingslinie op sterkte is.
Vervolgens ontketent het immuunsysteem een oorlog tegen het onbekende eiwit. De eventuele koorts, rillingen, spierpijn, etc. die je zou kunnen krijgen als bijwerking van het vaccin, zijn dus bijwerkingen van het feit dat je lichaam deze eiwitten bombardeert.
Het eiwit wordt uiteindelijk vernietigd. Dit is het belangrijkste onderdeel van de werking van het vaccin.
Je geheugencellen 'onthouden' het eiwit nu namelijk. Ze herinneren zich precies hoe ze het moeten vernietigen.

Je lichaam breekt de mRNA-instructie die je met het vaccin hebt gekregen vrij snel af. Dat is normaal. Je hebt het niet voor altijd nodig en raakt het kwijt. Dus je hebt de mRNA-instructies afgebroken en je hebt het rottige eiwit vernietigd. Alles van het vaccin is weg. Behalve die geheugencellen die zich dat eiwit nu goed herinneren.

Het Covid-19-virus kan echter nog steeds je lichaam binnenkomen. Je lichaam heeft het virus nog nooit eerder gezien. Maar het heeft wél dat eiwit gezien, dat zich aan de buitenkant van het virus bevindt en je geheugencellen zeggen: "Daar heb je die vervelende indringer weer. Aanvallen!"
Je lichaamseigen 'natuurlijk immuunsysteem' ontketent snel en efficiënt een oorlog, met behulp van het sjabloon dat het heeft van toen het de laatste keer het eiwit vernietigde. Het vernietigt het virus voordat het je ziek kan maken. Gefeliciteerd! Je bent immuun voor corona! Je hebt de blauwdrukken om het virus te verslaan zodra het je lichaam binnenkomt.

Er zijn een paar nadelen:
Als het virus muteert, zal ook de genetische code van het virus veranderen. Zolang het eiwit van de uitsteeksels niet verandert - wat bij de zgn. 'Engelse variant' het geval lijkt - zal de mRNA-instructie in het vaccin nog even effectief blijven. Maar hoe meer dat eiwit ook verandert, des te minder zal de mRNA-instructie passen en de effectiviteit zal afnemen. Voor de 'Braziliaanse' en 'Zuid-Afrikaanse' varianten is dit nog in onderzoek. Herinfectie met een virus kan optreden als het virus gemuteerd is. In dat geval is het technisch gezien een ander virus. Maar het kan ook gebeuren als je 'geheugen' niet zo sterk is als je zou willen.
We hebben voor sommige virussen een zeer lang geheugen en een korter geheugen voor andere. Het is vooralsnog onduidelijk hoelang het geheugen voor het Covid-19-virus werkt. Een eventueel korter geheugen wordt op dit moment goedgemaakt met een tweede vaccinatie, die werkt als een kleine herinnering.
Het grootste deel van de virale belasting komt van het repliceren in je lichaam, niet van de blootstelling aan het virus op zich. Het vaccin voorkomt dat het virus zich kan vermenigvuldigen.
Tot zover is het verhaal duidelijk en lijkt deze oplossing tegen een Covid-19-besmetting een briljante vondst. Maar hier houdt het verhaal op de officiële websites dan ook op.


CoronavaccinatieHet risico van het spuitje in de arm waar niemand over praat

Even samenvatten: Bij vaccinatie wordt het mRNA in het coronavaccin in je lichaam gespoten. Daar gaat vervolgens je lichaamscellen in en geeft het de opdracht om een eiwituitsteeksel aan te maken dat identiek is aan een eiwituitsteeksel dat op het celoppervlak van het coronavirus staat. Dit corona-identieke-uitsteeksel wordt vervolgens door je lichaam op het celoppervlak van je eigen cellen geplaatst. Daar komen je afweercellen het vervolgens tegen. Die herkennen dat het daar niet hoort en beginnen antistoffen aan te maken. Dat wordt immuunrespons genoemd en daar heb je in het nieuws waarschijnlijk wel over gehoord: het Pfizer/BionTech-vaccin heeft een immuunrespons van 95%, dat wil zeggen dat het afweersysteem bij 95% van de mensen die het vaccin ingespoten kregen, antistoffen begint aan te maken.

Dat klinkt goed, maar het is eigenlijk ook heel erg eng! Waarom? Bij de vroegere vaccins waarin verzwakte virussen zitten, maakt je immuunsysteem niet één antistof aan tegen één uitsteeksel-eiwit maar tegen het hele patroon van uitsteeksels op het celoppervlak van het desbetreffende virus. In het eerdere voorbeeld van de douane wil dat zeggen, dat de herkenning en uitschakeling van de crimineel plaatsvindt op basis van zijn hele gezicht en niet alleen op zijn neus of mond.

ImmuunresponsBij het coronavaccin gaat het om slechts één corona-identiek-uitsteeksel dat op je eigen cellen staat. En op jouw cel staan nog een hele hoop andere uitsteeksels, namelijk die van jouzelf. Nu maakt de natuur doorgaans geen antistof aan tegen één uitsteeksel maar tegen een heel patroon van uitsteeksels.
Dit betekent dat er een reële kans bestaat dat jouw immuunsysteem niet alleen antistoffen aanmaakt tegen het corona-identieke-uitsteeksel op je celoppervlak, maar tegen het hele patroon (of een deel ervan) op je eigen celoppervlak. Dat zou betekenen dat het coronavaccins niet alleen een gedeeltelijke werking tegen het coronavirus heeft, maar dat het ook je eigen cellen aanvalt.
Dat laatste, die aanval op je eigen cellen, noemen we een auto-immuunrespons. De douane neemt een crimineel nu niet meer gevangen op basis van zijn hele gezicht, maar neemt alle mensen gevangen met een bepaalde vorm oren of met een bepaald kapsel.

Wetenschappers gaan er van uit dat de aangemaakte antistoffen in de toekomst iets zouden kunnen doen tegen een eventuele infectie met het coronavirus.
Dit is een veronderstelling, want wanneer je de onderzoeken van de coronavaccins bestudeert, is er alleen nog maar bewijs voor een immuunrespons. Op dit moment is er verder nog nauwelijks tot geen bewijs voor enige significante vermindering van besmettelijkheid naar anderen toe of van de ernst van de ziekte en eventueel overlijden aan de ziekte bij de doelgroepen waarvoor dit het belangrijkste is. Best schokkend als je bedenkt hoe het dag in dag uit als dé oplossing voor het coronaprobleem in het nieuws wordt gebracht.
Een uitstekende bron om je hierover verder te informeren is een artikel van neuroloog Jan B. Hommel. 1 2

Omdat de onderliggende technologie van deze vaccins al jaren in de wetenschappelijke laboratoria wordt onderzocht, was het mogelijk dit vaccin versneld in te voeren. Als wereldvevolking mogen we wat dat betreft van geluk spreken, want als de pandemie geen coronavariant zou zijn geweest, dan hadden we een veel groter probleem gehad. 
Maar hoe schokkend het ook is, dat er maar zo weinig bekend is over de echte bescherming van het coronavaccin, terwijl dat het toch versneld is ingevoerd, het is nog veel schokkender dat niemand praat over het risico van auto-immuunrespons, terwijl die mogelijkheid reëel is op grond van wat we weten over de werking van het menselijk lichaam en zijn afweersysteem.


Conclusies

UitroeptekenZoals hierboven beschreven, is er een reëel risico dat na vaccinatie met een mRNA-vaccin het immuunsysteem niet alleen antistoffen aanmaakt die een (beperkt) effect hebben tegen het coronavirus, maar dat het ook antistoffen aanmaakt die de eigen lichaamscellen aanvallen, waar de corona-identieke uitsteeksels op staan of hebben gestaan.
Daardoor zouden mensen die zich laten vaccineren op de langere termijn in meer of mindere mate een auto-immuunreactie kunnen ontwikkelen tegen hun eigen weefsels en organen waarop het corona-identieke-uitsteeksel zit of zat.
Tegen auto-immuunziekten heeft de reguliere geneeskunde eigenlijk geen andere behandeling dan medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Door zo'n immuun-onderdrukkende behandeling zou de betrokkene niet alleen weerloos worden tegen corona, maar tegen zo'n beetje elke infectie, ook infecties die ons immuunsysteem nu makkelijk aankan, zoals een griep of verkoudheid.

Op basis van onze kennis van het menselijk lichaam, is het bovenbeschreven proces een potentieel gevaar, in ieder geval totdat het tegendeel bewezen is. En dat zal nog wel enige tijd op zich laten wachten, want op dit moment kunnen we nog helemaal niets zeggen over effecten op de middellange en lange termijn. Dit type Covid-19-vaccin is immers gebaseerd op een experimentele methode waar we nauwelijks ervaring mee hebben.

De hierboven beschreven mechanismen betreffen normale lichaamsprocessen, die bekend zijn bij artsen en wetenschappers. Verstoringen van die processen door het gebruik van de experimentele mRNA-vaccins zijn dermate ingrijpend, dat wat mij betreft terughoudendheid in het experimenteren ermee op zijn plaats is, zowel fysiek als ethisch gezien. Het is dan ook op z'n minst bedenkelijk, dat daarover nauwelijks iets over gesproken wordt, en als er wel iets over gepubliceerd wordt, dat dat onmiddellijk als fake, paranoia, antivax, wappie of viruswaanzin wordt afgedaan en er zelfs een rechtszaak kan worden gemanipuleerd, om de actuele coronamaatregelen te rechtvaardigen en ander beleid tegen te gaan.

vraagtekenHet feit dat het actuele nieuws hoofdzakelijk gedomineerd wordt door de vraag hoe we zo snel mogelijk weer terug kunnen naar het oude leven, roept de vraag op of wij als mensheid te kortzichtig zijn om iets te leren van de verregaande gevolgen van ons decennialang roekeloos ingrijpen in de ecosystemen van de aarde (en nu ook in ons eigen lichaam), of zijn de economische belangen die achter de coronavaccins 'spelen' te groot om erover te (mogen) praten en publiceren.
Het geeft ook aan dat we op deze manier alleen bezig zijn met symptoombestrijding en de echte oorzaak van deze pandemie niet of onvoldoende onder ogen zien. Want in dat geval zouden wij veel meer bezig moeten zijn met klimaat, duurzaamheid, een andere omgang met geld, bezit, schulden, verdeling van grondstoffen, voedsel en rijkdom, dieren en onze planeet Aarde.

Gelukkig bepaalt elke burger tot nu toe nog voor zichzelf wat hij of zij goed vindt of niet. Maar dan zou het wel fijn zijn, wanneer die burger ook evenwichtig wordt voorgelicht over plussen en minnen aangaande vaccinatie, de op dit moment beperkte bescherming ervan, en de onzekerheden en risico's op de langere termijn.
Het feit dat de experimentele coronavaccins zich op het vlak van onze erfelijke processen en de expressie van ons DNA via mRNA begeven, als ook de manier waarop deze vaccins mogelijk ingrijpen, is voor mij de belangrijkste reden om deze 'behandeling' af te wijzen als iets wat niet past bij mijn wereldbeeld en levensovertuiging.


Referenties

1 https://www.janbhommel.com/post/het-pfizer-biontech-vaccin-tegen-het-sars-cov-2-virus
2 https://www.janbhommel.com/post/het-vaccin-van-moderna-tegen-het-sars-cov-2-virus

Andere artikelen van Jan B. Hommel:
https://www.janbhommel.com/post/vaccins-tegen-het-sars-cov-2-virus-deel-1
https://www.janbhommel.com/post/vaccins-tegen-het-sars-cov-2-virus-deel-2
https://www.janbhommel.com/post/vaccins-tegen-het-sars-cov-2-virus-deel-3

Henk Fransen:
https://www.takecare4.eu/het-risico-van-het-spuitje-in-de-arm-waar-niemand-over-praat

Video van een jongen die uitlegt waarom we stap voor stap alle coronamaatregelen accepteren
https://youtu.be/hMmNJAl1VPA


Reageren? Dat kan alleen nog via de mail.