Sinds Jupiter eind juni in kreeft loopt, is er een grote driehoek ontstaan tussen Saturnus in schorpioen, Neptunus in vissen en Jupiter in kreeft. Deze waterdriehoek is het meest exact in de nacht van 17-18 juli.
In de dagen erna maakt ook Mars (in conjunctie met Jupiter, exact op 22 juli) deel uit van deze driehoek, die daarna tot zeker half augustus zal blijven bestaan.

In de nacht van 29-30 juli ontstaat een tweede grote driehoek tussen Venus in Maagd, Pluto in steenbok en de Maan in stier.

Deze aardedriehoek valt precies over de eerstgenoemde driehoek, zodat een Groot Sextiel ontstaat, ook wel een Davidster of Kosmische Zeshoek genoemd. Omdat de Maan relatief snel door de dierenriem beweegt, duurt deze driehoek niet zolang. Het patroon begint in de loop van de middag, bereikt aan het begin van de avond zijn hoogtepunt en na een uur of 1 's nachts neemt de werking snel af.
Het krachtigste moment voor West-Europa is wellicht in de vroege avond van 29 juli als Saturnus op het MC en de Maan op het IC staat.

De onderstaande horoscoop is berekend voor 29 juli om 19:30 uur.

De laatste keer dat een dergelijk patroon aan de hemel werd gevormd was tijdens de Volle Maansnacht van 8-9 november 2003, toen Zon, Mars en Saturnus de waterdriehoek vormden en Maan, Jupiter en Chiron de aardedriehoek.

In dit patroon is de typische vorm van een stervormig hexagram herkenbaar. In het hexagram staan boven en beneden in levendige verbinding met elkaar. Als boven en beneden samenkomen ontstaat het leven. Het hexagram geeft aan dat alles met alles verbonden is, maar dualiteit nodig heeft om zich te openbaren. Dit is echter maar een schijnbare spanning, we hebben nu eenmaal tegenstellingen nodig om de wereld om ons heen te kunnen herkennen en begrijpen. Op het diepste niveau is elke tegenstelling echter een illusie: alles rust in elkaar. Het zijn tegenstellingen in perfecte balans, die op het zelfde moment de toestand van niet-dualiteit - eenheid en volmaaktheid -  in zich draagt.

De getallen 2 en 3 die in dit patroon samengaan wijzen ook daarop: 2 is het getal van dualiteit, 3 van eenheid en harmonie. Twee driehoeken, drie opposities, één midden. Twee is ook het getal van de aarde, de aardse realiteiten, drie het getal van de kosmos, de geestelijke wereld.

De twee in elkaar vervlochten driehoeken staan symbool voor het onlosmakelijk met elkaar verbonden licht en donker, mannelijk en vrouwelijk, yang en yin.

De driehoek zelf symboliseert dat in de dualiteit een derde factor aanwezig is, die boven de materie uitstijgt en het mogelijk maakt de tegenstelling te overwinnen, waardoor het yang en yin in het totaal verenigd zijn. Als creatief principe is het oorzaak en gevolg, vraag en antwoord, bron en monding, begin en einde tegelijk en onafhankelijk van  de aardse wetten van ruimte en tijd.

Het doel van de menselijke weg op aarde is, deze polariteiten te leven, te ervaren, te begrijpen en uiteindelijk te transformeren.  Het moment van de Kosmische Zeshoek herinnert ons eraan en biedt ons een mogelijkheid iets van het grote en eeuwige geheim van het leven te ervaren.

De waterdriehoek symboliseert de mogelijkheid onze grootste hoop en dromen te verbinden met onze diepste overtuigingen en potenties hieraan vorm te geven.
De aardedriehoek bidet de mogelijkheid tot transformatie door middel van liefde, harmonie en betrokkenheid.

Als we het patroon nader bekijken zien we 3 opvallende opposities: Mars-Jupiter tegenover Pluto, alle drie planeten van het mannelijke principe, Venus tegenover Neptunus, beide planeten van het vrouwelijke principe en Maan tegenover Saturnus, heersers van de tegenover elkaar liggende tekens kreeft en steenbok en symbolen van het vrouwelijke moeder- en mannelijke vaderprincipe.
Drie conflicten die ongetwijfeld ook erg zichtbaar zijn in onze veranderende maatschappij.Reacties   

0 #12 Sophia 30-03-2015 08:52
Hoi Hans,
Ik heb vanaf april 2014 tot april 2015 een davidster in mijn progressieve horoscoop.
Zelf beoefen ik ook astrologie en ben ik op onderzoek gegaan. Toch zijn er nog vragen. Weet jij mij iets te vertellen als de hexagram in je eigen horoscoop is.
Groet, Sophia
Citeer
0 #11 Hans Planje 08-02-2014 20:47
Het 'puntje' in dit symbool is de letter T en staat voor True Node.
In het gebruikte programma Astrolab kun je ook kiezen voor de Mean Node.
Hans
Citeer
0 #10 Ludy 08-02-2014 20:44
Hoi Hans,
Een wat late reactie op dit prachtige gebeuren en jou mooie artikel erover, maar ik heb een vraag: Naast Saturnus in schorpioen staat een teken van de Nordknoop met een punt in het midden, waar staat die voor?
Hoor het graag,
Groetjes,
Ludy
Citeer
0 #9 Hans Planje 08-02-2014 20:43
Hoi Karen,

Ik gebruik geen vaste orbs voor aspecten, maar enigszins variabele. Voor een sextiel 4 tot 6 graden, afhankelijk van al dan niet persoonlijke planeten in het aspect en of het sextiel onderdeel is van een aspectpatroon.

Wat betreft de kosmische zeshoek, daar kijk ik in grote lijnen als volgt naar: De Maan als snelste ‘planeet’ maakt het groot sextiel vol.
Met de intrede van Maan naar stier begint de werking van het groot sextiel; nog niet qua orbs, maar al wel qua tekenachtergrond.
Het zwakste aspect is tussen Neptunus op 4°42’ en Pluto op 9°38’. De orb van dit aspect verandert nauwelijks in een dag tijd. Mars ‘hangt erbij aan’ en versterkt voornamelijk Jupiter.
Het eerste aspect dat exact wordt is het sextiel met Neptunus om 15:46; het laatste is de driehoek met Pluto om 1:17 de volgende dag.
Je zou dus kunnen zeggen dat in de periode van 15:46 tot 1:17 het Groot sextiel het meest optimaal werkzaam is.
Het midden van die periode ligt rond 20:30 uur. Dan is het gemiddelde van alle orbs het kleinst.

Ik heb echter niet zozeer gekeken naar de orbs, maar naar het moment gekozen dat Saturnus precies op het MC en de Maan op het IC staat.
Misschien is dat, vanwege de affiniteit van Saturnus met 10 en de Maan met 4, wel het krachtigste moment in de hele periode van het Groot Sextiel.

Hartelijke groet,
Hans
Citeer
0 #8 Karen Hamaker 08-02-2014 20:42
Hoi Hans,

Ik had de kosmische zeshoek op 19:35 staan, als je 4 graden orb voor een sextiel neemt. Ik zie dat jij 19:30 hebt. Welke orb gebruik jij?

Groetjes,
Karen


Symbolon
Karen Hamaker-Zondag
Amsterdamseweg 156
1182 HK Amstelveen / NL
020-6436979
www.symbolon.nl
www.asfaloth.nl
www.karenhamakerzondag.nl
Citeer
0 #7 Hans Planje 08-02-2014 20:41
Dag Margriet,

Een Venus-return komt ongeveer een keer per jaar voor. Als je voor het moment dat Venus precies op zijn radixpositie is een horoscoop maakt, heb je een venaar.

Zoals in een solaar de Zon de centrale planeet is en iets zegt over de (Zonne)thema's van het actuele levensjaar, zo is in een venaar Venus de centrale planeet en geeft deze horoscoop informatie over Venus-thema's in het komende 'venusjaar' (dus tot de volgende Venus-return).

Venus-thema's hebben te maken met bv. de liefde, relaties, samenwerking, artistieke en creatieve uitingen, het in balans zijn (met jezelf en met je omgeving), verbinding, bemiddeling, verzoening, e.d.

Jij heb dus in je volgende venaar - in het komende 'venusjaar' - een Kosmische Zeshoek!
Dat is op zich al een patroon dat als zeer harmoniserend wordt gezien en zo gezien zal het de Venus-thema's van je venaar versterken.
Het levensgebied, waarop dat het sterkst zult ervaren, wordt aangegeven door de huispositie van Venus in je venaar.
Verder zul je moeten kijken naar je radix-Venus: hoe je die in je huidige leven ervaart en hoe je die energie uitleeft. De door de venaar aangegeven Venus-thema's zullen hierop aansluiten.

Samenvattend zou je kunnen zeggen, dat jouw komende venusjaar er een zal zijn waarin je veel behoefte zult hebben én uitdagingen en kansen zult krijgen om...
- (meer) met je zelf in harmonie te komen
- relatieconflict en te beslechten
- samenwerking aan te gaan of te verbeteren
- creatief bezig te zijn
- dingen te doen, waar je je op je gemak en tevreden mee voelt
- (meer) tot rust te komen
- ... en bedenk verder zelf maar welke Venus-thema's voor jou van belang zijn...

Maar helemaal vanzelf zal dit niet gaan. Je moet er wel bewust energie in steken, want de Zon sluit met vierkanten op dit Groot Sextiel aan!

Groetjes en laat t.z.t. nog eens horen wat je ervaringen zijn.

Hans
Citeer
0 #6 Margriet 08-02-2014 20:40
Ha Hans,

Al een hele tijd terug ontdekte ik, dat ik precies op de dag van die kosmische zeshoek een Venus-return heb. Zo bijzonder dat jij het ineens noemt! Weet jij, hoe ik dat zou kunnen interpreteren met zo’n Venus terugkeer - nu het nog niet zover is?

Hartelijke groet,
Margriet
Citeer
0 #5 Marita 08-02-2014 20:39
Hoi,
Ja, ik haal 2 momenten door elkaar zie ik, destijds waren we met een internationale groep op een forum van Johm Mirehiel in een spirituele discussie over het Grand Sextile. Onder een quote van hem.

Dit moment in 2013 is hiermee verbonden, ik vind het heel speciaal.

Hartelijke groet, Marita"I am frequently asked what relationship November 8–9, 2003, has to the Harmonic Convergence of 1987. José Argüelles, the well-known interpreter of ancient Mayan texts, called the world's attention to the 1987 event as being exceptionally propitious for the spiritual growth of humankind. The Harmonic Concordance of 2003 also offers us an exceptionally propitious Moment (and one shared throughout every time zone) for the further graduation of humanity as a whole, and for Mother Earth as well. In this sense they share the same lineage."
Citeer
0 #4 Hans Planje 08-02-2014 20:37
Hi Marita,

De Harmonic Concordance was in 2003 en wordt gezien als een vervolg op de Harmonic Covergence van 1987. Dit is inderdaad een event geweest dat enorm veel aandacht heeft gekregen.
Het was de aanzet tot de bekendheid rond het einde van de Maya-kalender en het begin van de ‘hipe’ rond 21-12-2012, geïnitieerd door o.a. José Argüelles, die de Maya cultuur uitvoerig had bestudeerd.
En in de maya-kalender gold deze dag inderdaad als een belangrijke dag.
Astrologisch was er toen geen Groot Sextiel, maar ‘slechts’ een niet eens zo’n heel exacte grote vuurdriehoek tussen Zon, Mercurius, Venus en Mars in leeuw, Uranus in boogschutter en Jupiter in ram.

Bedankt voor je reactie.
Hartelijke groeten,
Hans
Citeer
0 #3 Marita 08-02-2014 19:41
Hoi Hans,

Leuk dit bericht! Destijds in 1987 was er de Harmonic Concordance, een soortgelijke figuur, en daar is toen een boel over te doen geweest. Dat de Maan deel uitmaakt van de figuur van nu, is inderdaad anders, het is daardoor van korte duur. Maar de energie is gelinkt aan toen, en ik ben blij te weten dat deze dag eraan komt. In de Maya-astrologie is het die dag dubbel Healing Hand, mooi dus!

Hartelijke groet, Marita
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Inhoud © 1992 - 2022 Hans Planje
Hans Planje     E:      T: 053-4772532