Venus-cyclus . . . januari - maart 2012 . . . terugblik


Venus vertegenwoordigt vele verschillende thema’s. Als heerser van de tekens stier en weegschaal, vertegenwoordigt zij zowel een aarde- als een luchtkwaliteit. Diverse daarmee samenhangende thema’s zullen in deze periode aan bod komen.

Bij deze cyclus is gebruik gemaakt van de reader “Venus en haar relatie met Mars”.
Voor informatie: inhoud reader.

1e artikel - 11 jan. 2012

Venus loopt sinds 20 december door het teken waterman. Zij is momenteel korte tijd direct na zonsondergang aan de zuidwestelijke hemel laag boven de horizon te zien.
De actuele Venus-cyclus is begonnen op 16 augustus 2011, toen zij een conjunctie maakte met de Zon op 23°18’ leeuw.
De actuele Venus-Mars-cyclus begon op 23 mei 2011 met een conjunctie op 9°01’ stier.

{slider Lees verder |closed}

VENUS in WATERMAN
We pakken de cyclus op met Venus in waterman, kort voor de conjunctie met Neptunus.
Venus, de planeet van schoonheid en harmonie, van lust en liefde, is op 20 december 2011 het teken waterman binnengekomen.
Een planeet in waterman doet het vaak net even anders dan gewoonlijk. Voor Venus kan dit bijvoorbeeld betekenen een sterkere belangstelling voor afwijkende, aparte kunst, voor evenementen, activiteiten of muziek van andere culturen, bijzondere, ongebruikelijke ontmoetingen, samenwerking die anders verloopt dan we gewend zijn of die nieuwe impulsen krijgt, andere kleding dan de gangbare, een nieuwe look na de kapper, nieuwe vriendschappen en de relatiesfeer waarin dingen anders zijn of veranderen. Kortom, mooi of niet, leuk of niet, de accenten zijn de laatste weken net even iets anders geweest.

Venus is traditioneel een benefic, dat wil zeggen een planeet waarvan de werking voornamelijk als gunstig en positief wordt beoordeeld. Misschien juist daardoor is Venus in de astrologie een moeilijk herkenbare planeet. Als er in ons leven problemen of conflicten ontstaan, als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, als we ziek worden, een ongeval krijgen of belangrijke ingrijpende beslissingen moeten nemen, houdt dat ons bezig: we worden er boos of verdrietig over, raken geïrriteerd of opgewonden en het heeft een behoorlijke impact op ons dagelijks bestaan. Maar als we een tijdje onder de invloed van Venus zijn, is het rustiger, hebben we een plezieriger tijd, gaan dingen wat gemakkelijker, voelen we ons eerder verbonden, of hebben we even iets meer uit geven. En wie maakt zich daar nou druk over…
Het valt pas op als het voorbij is, heb ik wel eens iemand horen zeggen.
Toch is Venus niet alleen maar positief, net zo goed als Saturnus niet alleen maar negatief is.
En met Venus in waterman kunnen we ook de nodige afstandelijkheid, zich vastbijten in ideeën of grilligheid verwachten.

Ik nodig jullie uit eens te kijken - in jezelf, in je relatie, in je directe omgeving en in dat wat zich in de wereld afspeelt, waar en hoe je de actuele Venus in waterman van de afgelopen twee weken herkent.

VENUS en NEPTUNUS
Nu Venus het eind van de waterman nadert, komt zij Neptunus tegen. De invloed van Neptunus is eigenlijk net begonnen, toen Venus gisteren ongeveer 8° voor Neptunus was en daarmee in conjunctie kwam. Heel geleidelijk, bijna onmerkbaar wordt de sfeer van Neptunus krachtiger en langzaam maar zeker ook merkbaar, met name in de relationele sfeer. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Wat positief lijkt, is dat de behoefte aan stilte, rust en vrede toeneemt en dat er pogingen worden ondernomen, conflicten bij te leggen, strijdbijlen te begraven en te vergeven en verzoenen. Dergelijke processen zullen rond 13 januari hun hoogtepunt bereiken, als de conjunctie tussen Venus en Neptunus exact wordt (op 29°16’ waterman). Maar pas op, Neptunus kan ook versluierend werken en zaken mooier doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Er is overigens wel een sterke ondersteuning van Saturnus, die vanuit het Venus-teken weegschaal een exacte driehoek maakt met Venus en Neptunus. Saturnus biedt structuur en duidelijkheid, hij kan op een overtuigende manier verantwoordelijkheden, afspraken en regels helder maken, die verzoenings- en vredesprocessen duurzaam kunnen maken, zowel in het groot tussen landen en organisaties, als in het klein in samenwerking met anderen en in je eigen relatie. Vanzelf zal dit niet gaan; er kunnen harde woorden vallen, ego’s botsen en gevoelige snaren geraakt worden, want de Mercurius maakt die dag een conjunctie met Pluto en de Maan een conjunctie met Mars. Wel een mooie gelegenheid om oude conflicten uit te praten en oude shit op te ruimen! En schrik niet als anderen naar jou uitvallen, want het kan natuurlijk ook omgekeerd zo werken.

Probeer deze week eens op te letten, hoe je de toenemende invloed van Neptunus op Venus kunt waarnemen. Waarschijnlijk erg lastig, juist omdat het om de verbinding met Neptunus gaat die de dingen bepaald niet altijd even helder weergeeft. Misschien is het alleen een bepaald gevoel…


{/sliders}

2e artikel - 13 jan. 2012

VENUS en NEPTUNUS - VENUS naar VISSEN
Vanmiddag (vrijdag 13-01) is de conjunctie tussen Venus en Neptunus exact. De volgende ochtend komt er een eind aan de watermanperiode van Venus en loopt zij het door Neptunus beheerste teken vissen in. Dat wijst erop dat de conjunctie met Neptunus nog lang na kan werken. Venus blijft qua teken immers voorlopig nog in dezelfde sfeer. Pas op 8 februari gaat Venus naar het volgende teken ram.

{slider Lees verder |closed}

Enkele uren nadat Venus naar vissen is gegaan gaat de Maan naar weegschaal. Daarmee blijft de aandacht nog een paar dagen bij de relationele kant van Venus. Zodra de Maan in weegschaal komt, maakt zij een inconjunct met Venus (én een inconjunct naar Jupiter in stier, waardoor een jod ontstaat met de Maan als apex). Dit kan aanvankelijk wat verwarrende gevoelens geven, maar ook een zekere onrust en druk hier iets mee te doen. Venus, die net in vissen staat en daar de komen weken zal blijven, moet zich nu uiten in een sfeer die veel diffuser en sensitiever is, dan de mentale waterman-energie van de afgelopen weken. Twijfel wat je aan zal trekken, niet goed weten hoe je ten opzichte van een ander moet gedragen, een grote behoefte aan affectie of te veel opgaan of jezelf verliezen in iets of iemand zijn dingen die je de komende weken vaker dan anders kan tegenkomen.
En wellicht is je een beetje terugtrekken, op de achtergrond blijven, dicht bij jezelf en wat mijmeren helemaal niet zo verkeerd, zeker als je merkt dat je ergens niet goed raad mee weet of het gevoel hebt ergens geen vat op te hebben. Bepaald geen tijd om belangrijke beslissingen te nemen.

Let er vandaag en morgen maar eens op wat er gebeurt, in jezelf en om je heen, hoe je je voelt en welke signalen er zijn vanuit je gevoel en intuïtie.
Ik ben benieuwd welke ervaringen jullie hebben met deze conjunctie en tekenwisseling.

VENUS en CHIRON
De dagen daarna kenmerken zich door de toenadering van Venus tot Chiron, die in de 3e graad van vissen staat. Omdat Chiron een symbool is voor onze pijn, frustraties, gekwetstheid en oud zeer, kunnen we deze dagen verwachten dit in de relationele sfeer tegen te komen.
Als Venus op 16 januari Chiron bereikt en de conjunctie exact wordt, is de Maan in de laatste graden van weegschaal gekomen en maakt daar een conjunctie met Saturnus.
Nu kán Saturnus een blokkade zijn, die het moeilijk maakt emoties rond oud verdriet en sluimerende conflicten te uiten. In dat geval zul we ons waarschijnlijk met ons verdriet eenzaam en alleen voelen en mogelijk gefrustreerd raken, omdat we ons niet begrepen voelen.
Maar Saturnus is ook degene die ons een spiegel voorhoudt en laat zien dat er een thema rond oude pijn, afwijzing, miskenning of je gezien of gehoord voelen, om aandacht vraagt.
En juist met Saturnus hoeven we niet zo bang te zijn, dat het teveel is of uit de hand loopt, want Saturnus kan als geen ander grenzen bewaken, structuur en houvast bieden om deze thema’s aan te gaan. Dus... grijp die kans. En laat je niet ontmoedigen door het ego gesymboliseerd door de Zon dat wel flink kan tegenstribbelen, want de Zon staat in de laatste graden van het saturnale teken steenbok haaks op de Maan en Saturnus.

Vragen voor deze dagen:
Welke wrijvingen, onderhuidse spanningen of irritaties neem je waar in je relatie?
Welke gevoeligheden worden geraakt?
Kun je als je in jezelf naar binnen gaat een gevoel krijgen met welke onuitgesproken / onopgeloste conflicten dit te maken kan hebben?
Welke mogelijke oude, pijnlijke, verdrietige of nare ervaringen uit het verleden kunnen hieraan ten grondslag liggen?

Om een idee te krijgen voor de richting waarin je het moet zoeken, kun je kijken in welk huis van je geboortehoroscoop de actuele Venus-Chiron-conjunctie op 2°42’ vissen valt. Dit huis weerspiegelt zowel omstandigheden waarin ooit negatieve ervaringen hebben plaatsgevonden, als ook de bühne waarop deze het best geheeld kunnen worden.
Het beeld van een Venus-Chiron-thematiek is dat van een relatie, die verstoord is door onbewuste, negatieve of traumatische relatie-ervaringen. Maar Chiron is ook een symbool voor je innerlijke geneeskracht. Met andere woorden, als je bereid bent oud zeer in relaties onder ogen te zien, te onderzoeken en een plek te geven, ligt daarin ook een enorme helende kracht.

Als je deze dagen in contact komt met oud zeer, kun je jezelf vragen:
Durf ik de herinnering en de emotie daarbij toe te laten, er te laten zijn en te accepteren dat het er ooit was?
Kan ik het bespreekbaar maken en delen, zonder erover in discussie te gaan, zonder oordeel of verwijt en misschien zien dat het ooit een functie heeft gehad, ook al was het nog zo zwaar, pijnlijk of verdrietig...?


{/sliders}

3e artikel - 20 jan. 2012

Nadat we vandaag (20 januari, met het sextiel tussen Venus en Pluto) een laatste opleving en wellicht voorlopig laatste kans hebben gehad oud zeer op te ruimen, zal het Chiron-thema langzamerhand verdwijnen. Want ook de afnemende Venus-Chiron-conjunctie loopt ten einde.

Zoals door enkele deelnemers op het forum is geconstateerd: er kwam weinig respons op het vorige artikel. Wat dat betreft vind ik de reactie van Sarja wel mooi: Misschien is Venus conjunct Chiron wel helemaal niet zo'n makkelijk thema om iets over te zeggen, vooral als het raakt aan oude, kwetsbare thema's. En ook de tekenachtergrond vissen (water) van de actuele Venus kan het lastig maken om dingen te verwoorden (lucht).
Maar misschien als je achteraf terug kijkt naar de afgelopen week en de 'nevelen' wat zijn opgetrokken, komen er nog ervaringingsberichtjes over deze periode.

{slider Lees verder |closed}

NIEUWE MAAN
En er is nog een planeetstand die het einde van iets symboliseert: De Maan is in de laatste fase van zijn cyclus. Morgenochtend kunnen wij met enig geluk het laatste fragiele sikkeltje van de Maan in het ochtendgloren zien oplossen.
Op 23 januari om 8:39 is het Nieuwe Maan en een nieuwe cyclus begint dan. Waarschijnlijk hebben we vrij plotseling een nieuw thema of een onverwachte wending, want deze Nieuwe Maan valt begin waterman en maakt een vrijwel exact sextiel met Uranus in ram. Bovendien is het een voor Nederland belangrijke Nieuwe Maan, want hij valt precies op de Ascendant.
De lijn waar de Nieuwe Maan precies op de Ascendant valt loopt van Groningen, via Utrecht naar Breda. In de kop van Noord-Holland 2° ná en in Limburg 2° vóór de Ascendant.
In Europa loopt deze lijn van Midden-Finland, via Zuid-Zweden (o.a. Göteborg), Jutland, Nederland verder naar Antwerpen, Parijs, Bordeau, Madrid en Sevilla.
De MC-lijn loopt door Afghanstan en Pakistan en de IC-lijn door de USA over de staten Montana, Idaho, Utah en Arizona.

VENUS versus MARS
Het nieuwe in het Venus-thema is, dat nu haar tegenpool Mars om de hoek komt kijken. Hoewel ze zich al sinds 14 januari in oppositietekens (Mars in maagd en Venus in vissen) bevinden, komen ze langzaam maar zeker ook met elkaar in oppositie. Venus beweegt meer dan 1° per dag voorwaarts, terwijl Mars op 23°05’ tot stilstand is gekomen en in de nacht van 23 op 24 januari retrograde gaat lopen. Hij beweegt vervolgens naar de oppositie met Venus toe. Mars komt Venus tegemoet!
Van 25 t/m 27 januari loopt de Maan door het teken vissen en we kunnen een klein voorproefje verwachten van het Venus-Mars-oppositie-thema als de Maan op 26 januari om 14:12 uur eerst een conjunctie met Venus maakt en op 27 januari om 5:53 uur een oppositie met Mars. De Maan is in de tijd ertussen overbrugger van de oppositie Venus-Mars die nog niet vol is.

Bij een oppositie denken we in eerste instantie aan een tegenstelling, waarvan de beide polen enigszins uitvergroot worden. Dit brengt een zekere spanning teweeg, die zich zowel kan manifesteren in de uitdaging een goede balans te vinden tussen beide polen, of een verstoorde balans te herstellen, als ook kan leiden tot een strijd of conflict. Omdat het hier om de polariteit Venus-Mars gaat, ligt het voor de hand dat de tegenstelling het eerst zichtbaar wordt in de relationele sfeer: een spanning tussen het actieve, op zichzelf gerichte, mannelijke principe en het compromisbereide, op de ander gerichte vrouwelijke principe, mogelijk letterlijk tussen man en vrouw. Het thema is hier: waar ligt de juiste balans tussen je eigen dingen doen en rekening houden met de ander. Als de Maan deze oppositie activeert, kan een klein dingetje aanleiding zijn voor emoties die sterker zijn dan je op grond van het actuele incident zou mogen verwachten. Dan is het aan te nemen dat er meer aan de hand is en er ook oudere gevoeligheden of irritaties meespelen.

Een vraag waar je op kunt reageren: Merk je iets van de overgang van de Venus-Chiron-periode naar andere energie na Nieuwe Maan?


{/sliders}

4e artikel - 24 jan. 2012

MARS STATIONAIR
Vannacht is Mars stil blijven staan en retrograde gaan lopen. Nog geen dag nadat de Nieuwe-Maan-cyclus is begonnen. Bepaald geen actief begin van deze cyclus. Mars stond stil op 23°06' maagd. Op 11 januari was hij al op 22°06' en op 5 februari staat hij opnieuw op die graad. Dat betekent dat hij bijna 4 weken lang binnen 1° beweegt. Binnen 2° is dat ruim 5 weken en binnen 3° anderhalve maand.
Op zijn gewone snelheid legt Mars binnen een week ruim 4° af. Daarom is de werking van een Marstransit maar meestal maar kort.
Dit keer zal de werking van Mars een stuk indringender zijn, met name voor mensen die planeten of gevoelige punten hebben tussen 20° en 25° (met het zwaartepunt op 22-23°) van maagd (conjunctie), vissen (oppositie) tweelingen of boogschutter (vierkant); het beweeglijke kruis dus.
En onder de deelnemers aan deze cyclus heeft bijna de helft een of meer planeten in dit gebied!

{slider Lees verder |closed}

In het eerste artikel heb ik gezegd dat we een Venus-transit vaak moeilijk waarnemen, omdat hij bijna niet opvalt. Bij Mars is dat ongetwijfeld anders.
Als Mars in zijn gewone tempo door de dieren riem een transit maakt is de werkingsduur ongeveer een week. Hij loopt dan ergens langs, schreeuwt een keer, geeft een duw, deelt misschien een klap uit, jut op, daagt uit en is dan weer voorbij. Wat we zelf dan ervaren kan verschillend zijn: We voelen een energieboost om iets te gaan doen, maken een begin, halen iets overhoop, maar vaak is dat nog niet klaar als de extra energie weer verdwenen is en moeten we het op eigen kracht afmaken. Of we lopen een keer net iets te snel de trap af, missen de laatste tree, bezeren ons en hebben een blauwe plek. We komen in een situatie terecht waarin we even van ons af moeten bijten, iemand op z'n plek moeten zetten of van repliek dienen omdat er anders over ons heen gelopen wordt. We merken opeens dat we eerder geïrriteerd zijn en die irritatie, misschien ongewild, ook eerder uiten. En als je dit zelf niet doet, dan is er wel iemand in je omgeving die zich even op jou afreageert en wordt je op die manier uitgedaagd om even je grenzen aan te geven. Kortom er zijn talloze manieren - positief of negatief - om een dergelijk Mars-transit te ondergaan of gericht uit te leven. En de planeet die geraakt wordt, geeft wel aan over welk soort thema's het gaat en het huis geeft precies weer welke omstandigheden daar het meest geschikt voor zijn.

Maar als de transit-Mars stationair is, dan duurt dit allemaal veel langer en daardoor zal de ervaring veelal ook indringender zijn. Mars gaat nu niet voorbij, maar blijft er een tijdje bij staan met zijn uitdagende blik en scherpe opmerkingen. Hij draait en nog eens om heen, geeft nog eens een extra duwtje hier en daar en lijkt geen genoegen te nemen met eenmalig een keer van je afbijten. Nee hij daagt je uit het probleem nu eens goed aan te pakken, het te onderzoeken en er actief aan te werken om het te veranderen of op te lossen. Een keer goed je hoofd stoten (letterlijk of figuurlijk), een fikse ruzie, een paar klappen of ongevalletje behoren daarbij tot de mogelijkheden. Maar je krijgt van Mars ook wat extra kracht, wat extra lef en wat extra energie om te uitdaging die voor je ligt of de strijd aan te gaan. Je moet alleen zelf de beslissing nog nemen…

Over ongeveer een week gaat Venus ook deelnemen aan dit proces, want zij komt dan in oppositie met Mars. Ik ben benieuwd welke verzachtende en harmoniserende invloed zij op het hele proces gaat hebben. Misschien moet het eerst gewoon even knallen…!

Ik nodig deelnemers die met Mars te maken hebben (conjunct Maan, Venus, Mars, Jupiter, AC - oppositie Jupiter - vierkant Zon, Maan, Mercurius, Venus, Jupiter, Uranus - of in het Zwarte Maangebied) uit om iets van hun ervaringen met deze Mars te delen.

Durf je de uitdaging aan te nemen...?


{/sliders}

5e artikel - 31 jan. 2012

VENUS-MARS-OPPOSITIE
De afgelopen dagen is de orb van de oppositie tussen Venus en Mars snel kleiner geworden en in de nacht van woensdag op donderdag om 0:41 is de oppositie exact op 22°35’ op de as vissen-maagd.
Als Venus en Mars, die op zich al polariteiten van elkaar zijn in oppositie staan, staan zij op maximale afstand van elkaar en worden de tegenstellingen het meest zichtbaar. Daardoor kan polarisatie ontstaan, maar dat hoeft beslist niet altijd zo te zijn. Juist omdat de verschillen zo sterk worden, is er ook een sterke behoefte die te overbruggen en een goede balans te vinden.

{slider Lees verder |closed}

In de oppositie tussen Venus en Mars kunnen we thema’s verwachten als: onevenwichtigheid tussen mannelijke en vrouwelijke rollen / zienswijzen / benadering, of – als een van beide beduidend sterker is – de roep om compensatie van de andere kant. In feite willen beide kanten met evenveel recht en aandacht in harmonie uitgeleefd worden. Mars in maagd vertegenwoordigt daarbij de harde, directe, scherpe, confronterende, kritische en praktisch-zakelijke kant en Venus in vissen de zachte, fantasievolle, meegaande, gevoelsmatig-intuïtieve kant.

Het bijzondere aan deze oppositie is dat Mars al enige tijd op de graad van de oppositie staat, terwijl Venus er in korte tijd aan de overkant voorbij loopt. Het lijkt er dan op dat Venus met wat zachtheid, mildheid, fantasie, even aandacht voor de andere kant een stukje rust en evenwicht kan brengen in de de volhardende, misschien verbeten, perfectionistische bezigheden van Mars. Nadat de oppositie exact is geweest komt ook Mars meer in beweging en begeeft zich op het pad, dat Venus zojuist heeft afgelegd.
Deze Venus-Mars-oppositie zou dus beweging, en uiteindelijk rust en harmonie kunnen brengen in relatiethema's juist door oog te hebben voor de veel subtielere impulsen van Venus in vissen die we de komende dagen kunnen verwachten. Daardoor kan Mars in zijn activiteit ook meer de Venusweg gebruiken om zijn doelen te bereiken.

Een bijkomende bijzonderheid aan deze oppositie is dat er geen andere planeten zijn die aspecten maken met Venus of Mars, met andere woorden: de Venus-Mars-oppositie is ongeaspecteerd.
Kenmerkend voor ongeaspecteerde planeten is, dat ze zich niets aantrekken van anderen en enerzijds heel onafhankelijk kunnen zijn, anderzijds ook heel grillig en onvoorspelbaar in hun werking. Dit geldt dan in dit geval ook voor de oppositie als geheel. Daardoor is het mogelijk dat verschil van mening of tegenstellingen, die eigenlijk vrij klein zijn opeens heel erg uitvergroot en opgeblazen kunnen worden en een eigen leven lijken te gaan leiden, maar ook dat er soms in het geheel geen tegenstelling tussen Venus en Mars lijkt te zijn.

Voor het grootste deel van Nederland staat tijdens de Venus-Mars-conjunctie Saturnus op de Ascendant. Ten oosten van de lijn Groningen-Eindhoven is er dan al een schorpioen-AC.

Vragen of over na te denken:
- Welke kant representeer jij zelf het meest in de verschillende relaties en samenwerkingen die je hebt, zakelijk-collegiaal, vriendschappelijk en intiem?
- Hoe manifesteert zich de ander, je partner?
- Welke spanningen worden deze dagen uitvergroot?
- Wat kan van beide kanten worden geboden aan de ander en worden aangenomen van de ander?

Ook in jezelf kan zich dit spanningsveld manifesteren. Ben je bv. in de regel nogal meegaand, snel beïnvloedbaar en compromisbereid, dan kom je nu wellicht in situaties terecht waarin je je grenzen moet aangeven, van jezelf af moet bijten of duidelijk, praktisch en zakelijk moet zijn...

Kijk eens in je horoscoop waar de as 22°-23° maagd-vissen valt. Deze huizen zullen geactiveerd worden en op de door die huizen gerepresenteerde levensgebieden spelen een belangrijke rol in de thema’s die voor jou met deze oppositie manifest worden. Mensen die deze oppositie in de huizen 1 en 7 (relatie-as) en mensen met planeten op 20° - 25° in beweeglijke tekens zullen de energie van deze oppositie het sterkst ervaren.

NEPTUNUS NAAR VISSEN
Een dag later, op 3 februari wisselt Neptunus van teken en gaat voor de komende 13 jaar naar vissen, het eigen domein van Neptunus. Het is moeilijk te zeggen hoe dit concreet zichtbaar gaat worden. Naar de aard van Neptunus die juist het onzichtbare en ongrijpbare representeert, is er wellicht in eerste instantie weinig te merken van deze tekenwisseling.

Een klein voorproefje van Neptunus in vissen hadden we van april tot en met juli 2011. Ook het vissenteken heeft te maken met een manier van doen en laten op de achtergrond, achter de schermen, in het voor de buitenwereld onzichtbare, ongrijpbaar en onmerkbaar. Eén thema dat in die periode voor het eerst in het nieuws kwam was het mogelijke faillissement van Griekenland, een voor veel mensen uiterst onduidelijk proces, met name wat betreft de mogelijke gevolgen.
Mogelijk zal Neptunus de werking van Venus versterken, omdat Neptunus ook een vrouwelijke planeetkwaliteit is. Venus staat dan voor het persoonlijk vrouwelijke, Neptunus voor het collectief vrouwelijke. Omdat Uranus, de representant van het collectief mannelijke, in het Mars-teken ram staat en daar de komende jaren nog blijft, zou het zo kunnen zijn, dat met deze oppositie tussen Venus en Mars aanzetten op het persoonlijke relatievlak worden gegeven, die een weerslag hebben op het collectief vrouwelijk en mannelijk denken en het uiteindelijk creëren van meer evenwicht daartussen. Een belangrijke impuls daartoe is al gezet in de eerste helft van de 90-er jaren van de vorige eeuw, toen er een conjunctie was tussen Uranus en Neptunus. Een dergelijke conjunctie komt slechts eens in de 171 jaar voor.
In de komende jaren vallen er Venus-Mars-conjuncties in ram op 7 april 2013 en 22 mei 2015 en een Venus-Mars-oppositie op de as ram-weegschaal op 11 mei 2014. Dat sluit mooi aan bij deze thematiek.

Op het moment dat Neptunus naar vissen gaat (hoe exact moeten we dat nemen...?), is de Maan, eveneens een vrouwelijke planeet, ook betrokken bij de Venus-Mars-oppositie: zij maakt een T-vierkant naar de oppositie. En met alle vrouwelijke en gevoelsplaneten betrokken, mogen we opnieuw een impuls verwachten naar meer balans in het verstoorde evenwicht tussen het mannelijke en vrouwelijke principe in onze maatschappij.

Ik ben benieuwd naar de thema’s die Neptunus in vissen naar het voetlicht brengt. Met name mensen met een sterke bezetting van het water-element, persoonlijke planeten in (de eerste graden van) vissen of in het 12e huis zouden gevoelig zijn voor de (vooralsnog onzichtbare) invloed van Neptunus op eigen terrein.


{/sliders}

6e artikel - 6 feb. 2012

VENUS en SATURNUS
Terwijl Venus het eind van vissen nadert en een inconjunct met Saturnus vormt, staat Saturnus stil op 29°30’ weegschaal en gaat vervolgens retrograde lopen. Dat betekent dat hij voorlopig nog minstens een half jaar in dit teken zal blijven. Blijkbaar zijn nog niet alle lessen met betrekking tot het weegschaalthema geleerd. Saturnus gaat de laatste 7 graden van weegschaal nog eens over doen en iedereen met planeten tussen 22°46’ en 29°30’ weegschaal (en ook in de andere hoofdtekens) krijgen dus nog 2x met Saturnus te maken.

Zowel Saturnus stationair in weegschaal, als Venus in de laatste graden van vissen wijzen erop dat er weinig (zichtbare) activiteit is op het relatievlak. Met name 7 februari is echt een dag voor stilte, bezinning en reflectie op relationeel gebied.
Het inconjunct geeft aan dat elke poging om iets concreets te doen, afspraken te maken, of iets van de ander te willen eerder op onbegrip en irritatie uitloopt, dan dat het iets oplevert.
En natuurlijk kun je ook zelf prikkelbaar reageren als je het gevoel hebt dat een ander iets van je wil of aan je loopt te trekken. Mogelijk spelen hierbij relationele zaken uit het verleden, die nog niet opgelost zijn op de achtergrond mee.

{slider Lees verder |closed}

Nieuwe Mercurius-cyclus
Op 7 februari begint ook een nieuwe Mercurius-cyclus. Mercurius haalt de Zon in en gaat voorop lopen. Symbolisch wijst dit op een rolwisseling: de ‘kleine’ neemt taken / verantwoordelijkheden van de ‘grote’ over. De leerling overtreft de meester, de ondergeschikte krijgt (of neemt) leidinggevende taken op zich, het kind wordt volwassen. In de relatie zie je wellicht dat degene die zich altijd (of meestal) als de meegaande, ondergeschikte of meest beïnvloedbare opstelde, opeens meer voor zichzelf gaat staan of zelfstandig beslissingen gaat (of moet) nemen.

VENUS naar RAM
8 Februari verandert er veel in de Venus-energie. Om 7:00 uur ’s morgens gaat Venus naar ram. Dan zijn er opeens allerlei nieuwe impulsen in de relatiesfeer te verwachten. Wat de dag ervoor totaal niet lukte en alleen op onbegrip stuitte, gaat vandaag ineens wel. Zodra Venus het teken ram binnengaat, komt zij in conjunctie met Uranus. Dit geeft waarschijnlijk een prikkelende, uitdagende sfeer in allerlei contacten. Snedige en adremme opmerkingen, onverwachte ontmoetingen, verrassende verhalen, gekke voorstellen, vruchtbare brainstormen, alles is mogelijk.
Even een paar dagen buiten de gebaande paden kan geen kwaad. Stel eens iets aan je partner voor, wat jullie zelden of nooit doen, trek eens iets aan wat je anders nooit draagt en kijk wat het oplevert.
In het onverwachte en onvoorziene liggen goede mogelijkheden tot verandering, of het nu gaat om vastgeroeste gewoonten, rollen en rolpatronen, sleur of gewoon eens iets anders willen.
Je kunt het zien als een voorproefje op de karnaval, die overigens dit jaar een veel Neptuniaanser karakter zal hebben, vanwege de Zon-Neptunus-conjunctie op karnavalszondag.

VENUS conjunct URANUS
Het hoogtepunt van bovenbeschreven relatiegebeuren valt op 10 februari als de conjunctie van Venus met Uranus exact is. Tegelijkertijd hebben we dan ’s morgens een ongeaspecteerde Maan-Mars-conjunctie. Sta dus niet raar te kijken als er allerlei vreemde en onverwachte dingen gebeuren in de relatiesfeer. Beschouw het dan maar als prikkels en verfrissende impulsen die iets los kunnen maken, waardoor zinvolle veranderingen teweeg kunnen worden gebracht. Een goede energie dus om eens iets anders te proberen of je te laten verrassen door een ander.

Ik ben benieuwd hoe jullie zelf Saturnus stationair en de overgang van Venus naar ram en conjunct Uranus ervaren...


{/sliders}

7e artikel - 13 feb. 2012

VENUS vierkant PLUTO
Nu de conjunctie met Uranus voorbij is, zo je verwachten dat er langzamerhand weer enige rust ontstaat. Maar voor het zover is, wordt de impulsieve en onstuimige Venus-in-ram-energie van de afgelopen week geconfronteerd met Pluto. Misschien heeft de impulsieve energie van Uranus de nodige onrust gezaaid en is het nu tijd om dingen onder ogen te zien en bespreekbaar te maken of nader uit te leggen.

Op 15 februari is het vierkant van Venus met Pluto op 8°48' ram/steenbok exact.
Pluto stelt kritische vragen naar het waarom van allerlei zaken in de relatie. Mogelijk hebben veranderingen die zich de afgelopen week hebben voltrokken, geleid tot ‘machts’verschuivingen of -conflicten. In plaats van ruzie maken is het nu van belang opnieuw balans op te maken en een hernieuwd evenwicht te vinden. Daarvoor is het wel noodzakelijk de confrontatie met de ander aan te gaan, niet om een strijd te winnen, maar om gevoelens uit te spreken en duidelijkheid te creëren. Het is is mogelijk dat emoties hoog oplaaien, er over en weer kritiek wordt geuit en dat gezagsverhoudingen opnieuw duidelijk moeten worden.

{slider Lees verder |closed}

Voor iedereen die één of meer persoonlijke planeten tussen 7° en 9½° in het hoofdkruis heeft, zal dit een hoogst actueel thema zijn en niet met een paar dagen of weken voorbij. Immers Pluto maakt vanuit steenbok als transit een conjunctie, vierkant of oppositie met deze plane(e)t(en), die het hele jaar duurt. Het feit dat Venus daar een paar dagen aan meedoet, zal weinig gewicht in de schaal leggen en hooguit de focus even wat meer verleggen naar Venusthema's als relatie, schoonheid, harmonie, geld of andere zaken van waarde.

Mensen met een Venus-Pluto-thematiek in hun geboortehoroscoop (Venus-Pluto-aspecten, Venus in schorpioen of in het 8e huis, Pluto in het 2e of 7e huis, (een) oppositie(s) tussen planeten in 2 en 8 of de knopenas in stier-schorpioen of 2-8) zullen met dit tijdelijke actuele Venus-Pluto-vierkant waarschijnlijk geconfronteerd worden met een energie die erg herkenbaar voor ze is en die ook mogelijkheden biedt iets te leren, verwerken, op te lossen of bewust te worden m.b.t. deze Venus-Pluto-thematiek.

MERCURIUS naar VISSEN
Maar het zal niet gemakkelijk zijn in alle gesprekken en discussies even helder en duidelijk te zijn, want de dag vóór het vierkant tussen Venus en Pluto exact is, gaat 's morgens vroeg Mercurius naar vissen en maakt daar direct een conjunctie met Neptunus.
Rationeel zou je misschien zeggen dat het aan te bevelen is, zulke interacties vóór 14 februari te voeren, want als je te lang wacht, zal de bespreekbaarheid van relatiethema’s alleen maar tot meer onduidelijkheid en verwarring leiden. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Emoties laten zich in de regel niet sturen.
Veel belangrijker is het in eventuele discussies of confrontaties bij jezelf te blijven, goed te luisteren naar en te handelen vanuit je gevoel. Het zal dan wellicht ook wat gemakkelijker zijn emoties te uiten of gevoeligheden bespreekbaar te maken, al blijft er een reële kans op misverstanden, langs elkaar heen praten of je niet begrepen voelen.
En met de Maan op de knopenas op 15 februari, wordt het zelfs een leerzame uitdaging dit toch aan te gaan.

Op 16 februari passeert Mercurius Chiron. Deze energie nodigt uit, zeker nu het Venus-Pluto-vierkant voorbij is en de scherpe kantjes er af zijn, ook moeilijke thema’s die verbonden zijn met oude pijn en oud verdriet bespreekbaar te maken. Het onder woorden brengen (vat dit ruim op: niet alleen uitspreken, maar ook dagboek schrijven, zingen, tekenen of mediteren) en luisteren kan heel heilzaam zijn en genezend werken.
Het hele complex Mercurius naar vissen en conjunct Neptunus, Venus vierkant Pluto, Maan conjunct de Noordknoop en Mercurius conjunct Chiron speelt zich af tussen 14 en 17 februari en ademt de sfeer van het loslaten en verwerken van oud zeer en de confrontatie aangaan met moeilijk bespreekbare relationele thema’s.

Voor jezelf kun je deze dagen kijken wat zich aandient. Probeer dan zoveel mogelijk open te staan voor wat er is en zonder oordeel te kijken, luisteren en ervaren. Realiseer je dat het zowel iets in jou kan zijn wat naar boven komt, als ook bij een ander, waar jij wellicht een luisterend oor of steuntje kunt zijn. Schrik niet als er een keer tranen komen; neem er de tijd voor want het is er tijd voor.

Voor de mensen die deelnemen aan de laatste workshop kunnen deze dagen een mooie voorbereiding zijn. Door je bewust te zijn van de subtiele vissenenergie, innerlijke processen, thema's die zich aandienen en misschien zo weer vervluchtigen, door je gewaar te zijn van subtiele emoties en gedachten te noteren, kun je wellicht je eigen thema's, wensen en vragen voor deze workshop helderder krijgen…


{/sliders}

8e artikel - 18 feb. 2012

ZON naar VISSEN
De komende dagen kunnen we (opnieuw) te maken krijgen met veel verwarring, onduidelijkheid, onbegrip en misverstanden. Tegelijkertijd is er een enorme potentie om oude zaken los te laten, oud verdriet kwijt te raken en op te lossen en een nieuwe start te maken vanuit een krachtig gevoel voor vergeving, voor nemen zoals het is en acceptatie van wat er is.
Astrologisch zien we op 19 februari 's morgens de Zon naar vissen gaan en dezelfde dag nog een conjunctie met Neptunus maken. Probeer vooral niet om al te veel met je hoofd te doen, want je zult merken dat dit veelal niet lukt. Veel beter is het je af te stemmen op je gevoel en daarnaar te luisteren. Dagdromen, mijmeren en niet te veel willen! Lastig voor de carnavalsdagen, die over het algemeen juist uitbundig en extravert zijn.

{slider Lees verder |closed}

VENUS inconjunct MARS
Een andere reden is, dat Venus in een inconjunct komt met Mars (exact op 23 februari).
Waar de initiatiefrijke en expressieve Venus in ram voor alles in is en actief contacten zoekt met anderen, is de retrograde Mars in maagd wat meer in zichzelf gekeerd, zelfkritisch en aan het reflecteren. Dit botst uiteraard en levert dan zo’n ongrijpbare spanning van onbegrip en irritatie op.
Rond die tijd maakt echter Mercurius een oppositie met Mars en lijkt er ook een sterke behoefte en impuls te zijn, gevoelens en emoties te uiten en bespreekbaar te maken.
Ook de Maan stimuleert dit proces, want zij loopt van dinsdagvond tot vrijdagochtend door vissen en maakt op de 23e 's morgens vroeg een conjunctie met Mercurius en een oppositie met Mars.

Deze vissenenergie lijkt niet bepaald geschikt om actief te schrijven op het forum. Je moet dan immers je hoofd gebruiken: nadenken en formuleren.
Ook op het laatste artikel over Venus vierkant Pluto en Mercurius naar vissen zie ik opvallende weinig respons. Spelen thema's, die wellicht kwetsbaar zijn en niet gemakkelijk om over te berichten ons hier parten, of is het Mercurius in vissen (in de afgelopen week conjunct Neptunus en Chiron) die het lastig maakt, woorden te vinden…?

NIEUWE MAAN
Terwijl de Zon zich Van Neptunus naar Chiron beweegt, komt op de avond van 22 februari ook de Maan naar vissen (18:32 uur), maakt een conjunct met Neptunus (18:48 uur) en komt vervolgens bij de Zon (23:36 uur). Het is Nieuwe Maan; een oude cyclus is afgerond en een nieuwe begint. Het bijzondere aan deze Nieuwe Maan is dat hij precies tussen Neptunus en Chiron in valt: Neptunus 1°, Nieuwe Maan 3° en Chiron 5° vissen. In Nederland valt deze Nieuwe Maan in het 4e huis.

Nieuwe Maan symboliseert een nieuw begin. Het is een kosmische conceptie, een zaaimoment.
Deze energie is naar binnen gericht ons afstemmend op ons innerlijk. We kunnen kijken van binnen welke levensgebieden om aandacht vragen en waarop we ons kunnen focussen.
Het is een heel krachtig moment dat zich uitstekend leent om te mediteren of je aandacht naar binnen te richten.
Mensen die vertrouwd zijn met hun horoscoop kunnen kijken in welke huis deze Nieuwe Maan valt, omdat het meer duidelijkheid geeft, welk gebied de komende maand je focus en aandacht vraagt.


{/sliders}

9e artikel - 29 feb. 2012

De afgelopen week heeft Chiron in vissen een boventoon gevoerd. De Zon is naar vissen gegaan, heeft conjuncties gemaakt met Neptunus en Chiron en is halverwege vergezeld door de Maan. Deze Nieuwe Maan viel precies tussen Neptunus en Chiron in vissen, zodat deze twee - die hun exacte conjunctie al twee jaar geleden in waterman hadden - opnieuw met elkaar werden verbonden.
Nieuwe Maan symboliseert het begin van een cyclus die duurt tot de volgende Nieuwe Maan, zodat we kunnen stellen, dat het Chiron-thema nog een paar weken door zal werken. Een maancyclus draagt ook de potentie met zich mee, in die periode iets te ontwikkelen, uit te werken en een plek te geven. De Nieuwe-Maans-horoscoop is een afspiegeling van deze thema's.

{slider Lees verder |closed}

De meest kenmerkende gebeurtenis van de afgelopen week is ongetwijfeld het skiongeval van prins Friso. De eerste week vooral de informatie dat er geen informatie was, en op vrijdag twee dagen na Nieuwe Maan (als de maansikkel voor het eerst zichtbaar is) met een exacte Zon-Chiron-conjunctie het choquerende bericht over de slechte vooruitzichten op zijn genezing.
In de horoscoop van Friso stond op het moment van zijn ongeluk op 17 februari Uranus exact opposiet zijn Zon, de stationaire Saturnus op zijn Venus en AC en Mars die stationair werd op zijn Pluto nu conjunct zijn Jupiter.
Voor wie verder wil kijken: Prins Friso is geboren op 25 september 1968 om 9:12 MET in Utrecht.

De afgelopen week heeft zich de Venus-cyclus op het forum gekenmerkt door stilte. Is dat het Chiron-in-vissen thema, dat deze stilte veroorzaakt, of zijn er naderen redenen?

VENUS oppositie SATURNUS
De komende dagen zijn er echter andere planeten die wel weer voor de nodige dynamiek kunnen zorgen: Mercurius, die op 2 maart naar ram gaat, maakt op 5 maart een conjunctie met Uranus en op 3 maart komt de Zon in oppositie met Mars. Deze energieën kunnen voor de nodige felheid, strijd, confrontaties en discussies zorgen.

Venus beweegt deze dagen door de laatste graden van ram en maakt op 4 maart een oppositie met Saturnus.
Als we dit als los gegeven duiden, zullen we stuiten op thema's die te maken hebben met taken en verantwoordelijkheden binnen de relatie, positiebepaling in samenwerkingsverbanden of het afbakenen van je grenzen ten opzichte van de ander.
Traditioneel staat deze oppositie bekend als een moeilijk aspect, dat vaak met beperkingen of geremdheid in de relationele sfeer wordt geassocieerd. Bij de geringste weerstand of het moeten voldoen aan verwachtingen heeft Venus de neiging zich terug te trekken. Echt genieten, wat op zich een Venus-kwaliteit is, wordt moeilijk onder de hoge eisen, grote ernst of verplichtingen van Saturnus.

Een mooi voorbeeld is het huwelijk van prins William en Kate Middleton vorig jaar op 29 april, dat plaatsvond onder de laatste Venus-Saturnus-oppositie in ram-weegschaal: Het 'formaliseren' van de relatie, maar ook een feest in een strakke planning vol verplichtingen en hoge verwachtingen van de hele toekijkende wereld met een veelbesproken 'zuinige' kus als symbool voor deze oppositie.
Saturnus stond toen niet alleen in oppositie met Venus, maar ook met Uranus, Het MC, Mercurius, Mars en Jupiter…!

In het licht van de Zon-Mars-oppositie en Mercurius-Uranus-conjunctie energieën die waarschijnlijk veel overheersender en dus meer zichtbaar zullen zijn is Venus-Saturnus in staat zich in onenigheid, verschil van mening of discussies wat terughoudender op te stellen, meer rekening te houden met de belangen of standpunten van de ander en daardoor te voorkomen dat conflicten escaleren.

VENUS in STIER door het ZWARTE-MAAN-gebied
Op 5 maart om 11:25 uur verlaat Venus het teken ram en gaat zij haar eigen teken stier binnen. Als een planeet in zijn eigen teken staat, noemen we hem sterk. Voor Venus in stier zou dit kunnen betekenen dat haar werking krachtiger wordt, met name wat betreft stierthema's als tot rust komen, de rust nemen, geduld opbrengen, waardering, kunnen genieten, meer zekerheid over je lichaam, je uiterlijk, zelfvertrouwen, e.d.

Van 2 tot 14 maart loopt Venus door het Zwarte-Maan-gebied om aan het eind van deze periode een conjunctie met Jupiter te maken.
Ik zie het Zwarte-Maan-gebied als de spirituele zielsinhoud op het moment van geboorte. Het weerspiegelt een hoge graad van kennis en ervaring, dat overigens niet zonder meer toegankelijk is. Omdat dit gebied vrij is van invloeden van buitenaf, kunnen we hier in principe volledig en onaangepast onszelf zijn, maar omdat onze omgeving dit over het algemeen niet waardeert, sluiten we dit als kind af. De kwaliteiten die met de Zwarte Maan samenhangen worden afgewezen en pas als we meer bewustzijn ontwikkelen, kunnen we weer toegang krijgen tot de wijsheid van dit gebied.

Wat kunnen we verwachten als Venus zich door het Zwarte-Maan-gebied beweegt?
Aan de ene kant zien we wellicht allerlei afwijzingen of miskenningen met betrekking tot Venus-thema's, zowel op het materiële als op het relationele vlak. Tegelijkertijd zal Venus een beroep doen op ons innerlijk bewustzijn van eerlijkheid, zelfvertrouwen en harmonie. Diep van binnen weten we wat goed is en als we dat weten kunnen gebruiken in ons handelen, kan er niets fout gaan.
Venus in het Zwarte-Maan-gebied is een aanwijzing hoe 'de hemel op aarde' eruit kan zien.

Ik nodig jullie uit, gedachten en waarnemingen hierover te delen.

Aan de avondhemel is de komende tijd prachtig te zien hoe Venus van dag tot dag dichter bij Jupiter komt. Het zijn onmiskenbaar de twee helderste lichten aan de zuidwestelijke avondhemel. Venus is de helderste van de twee en op 15 maart is zij visueel Jupiter het dichtst genaderd.

Hieronder een afbeelding van de avondhemel op 15 maart, waarin de sterrenbeelden geaccentueerd zijn Links het oosten, in het midden het zuiden en rechts het westen. Venus (boven) en Jupiter (onder) zijn te zien in het sterrenbeeld ram. Links in het oosten komt de Volle Maan op.


{/sliders}

10e artikel - 13 mrt. 2012

Dit is het laatste artikel in deze Venus-cyclus.

VENUS conjunct JUPITER
Venus kruipt langzaam het Zwarte Maangebied weer uit.
Vlak ervoor, op woensdag 14 maart om 6:54 uur maakt zij de conjunctie met Jupiter die ruim anderhalve maand in het Zwarte Maangebied heeft gelopen op 9°34' stier. Tegelijkertijd zijn er exacte driehoeken van Venus-Jupiter naar Mars en Pluto.
Venus en Jupiter staan bekend als de benefics uit de planetenfamilie. Het zijn de helderste en meest stralende verschijningen aan de sterrenhemel en als zij samenkomen groeit de kans op iets moois, een feestelijke stemming, een win-win-situatie, optimisme. Venus met Jupiter, dat geeft hoop en maakt blij, gelukkig, vrolijk en tevreden. De driehoeken naar Mars en Pluto lijken alles wat er gebeurt op relationeel gebied nog een extra te onderstrepen, te enthousiasmeren, te verdiepen en versterken.
Kortom: een krachtige energie met veel potentiele mogelijkheden en een explosief randje.

{slider Lees verder |closed}

Tenslotte wil ik nog twee astronomische bijzonderheden met betrekking tot Venus noemen:
* Op 26 maart bereikt Venus haar grootste elongatie (afstand tot de Zon). We kunnen haar dan, zodra het donker begint te worden op de grootste hoogte boven de zuidwestelijke horizon zien (46° als de zon ondergaat), samen met de maansikkel (4 dagen na Nieuwe Maan) en natuurlijk Jupiter - iets lager - nog in de buurt.
* Op 6 juni 2012 vindt een Venus-doorgang plaats. Tussen 5:30 en 7:00 uur beweegt de retrograde Venus precies voor de zon langs en is als een klein zwart stipje op de zonnebol te 'zien'. Ze wordt op dat moment ook ochtendster. Kijk in de reader voor meer informatie over Venus-doorgangen.

Als ik terugkijk op deze Venus-cyclus, zie ik dat er een sterk accent lag op Neptunus en Chiron.
Niet heel erg verwonderlijk, want zodra de cyclus was begonnen - met Venus in de tweede helft van waterman - begon ook de conjunctie met Neptunus. De week erna werd gekleurd door de conjunctie van Venus met Chiron.
Ook het stationair worden en retrograde gaan lopen van een planeet wijst op een proces van terugtrekken uit de openbaarheid en naar binnen gaan. Dit gebeurde in de weken erna met Mars (tegenpool van Venus) en Saturnus (in de laatste graad van weegschaal).
Vlak nadat Venus naar ram was gegaan en de energie leek te veranderen, kwamen achtereenvolgens Mercurius en de Zon naar vissen en maakten conjuncties met Neptunus en Chiron. Tenslotte zette de Nieuwe Maan precies tussen Neptunus en Chiron ook nog eens een accent voor de komende maan(d)cyclus.

In deze cyclus ben ik zelf ook de nodige Chironthema's tegengekomen. Immers: wie met pek omgaat, wordt ermee besmet. In de loop van de cyclus is er in mij een bonte verzameling ontstaan van gedachten, puzzelstukjes, herinneringen, belletjes die zijn gaan rinkelen, beelden, associaties, mijmeringen, overwegingen en inzichten, veelal ontstaan door berichten en reacties op het forum, ervaringen tijdens de workshops en persoonlijke contacten met deelnemers.
Maar pas direct na de laatste workshop werd ik gedwongen deze bonte verzameling eens nader te onderzoeken, sorteren, schiften en verwerken: Ik werd ziek en kreeg een behoorlijk stevige griep. Het griepvocht en de hitte van de koorts deden de losse stukjes van deze bonte verzameling samenklonteren en vastzetten onder in mijn rug. Naarmate de griep vorderde kreeg ik steeds meer rugpijn, tot ik niet veel meer kon dan stil zitten of liggen, mijn ogen sluiten en ademen om zo een stuk van mijn eigen 'oud zeer' te verwerken.
Nu kan ik pas echt gaan genieten van de komende Venus-Jupiter-conjunctie… bovenop mijn Zon! (Ooit, toen Jupiter over mijn Zon zou gaan, had ik van te voren een staatslot gekocht, dat overigens niets opleverde. Later bedacht ik me dat ik op de dag van de transit bij de tandarts had gezeten om een gouden kroon had laten plaatsen...) Tja, het geluk kun je niet afdwingen...

Voor mij was het de eerste keer om op deze manier met een groep mensen met een astrologisch thema te werken.
Ik hoop van harte dat jullie van deze Venus-cyclus hebben kunnen genieten, er wellicht wat van hebben opgestoken en mogelijk er het een en andere voor jezelf van kunnen gebruiken.

Ik wens jullie veel geluk, succes en tevredenheid met Venus-Jupiter!


{/sliders}

Terug naar de pagina 'Opleiding en cursussen'