Venus-cyclus . . . januari - maart 2012 . . . terugblik


Venus vertegenwoordigt vele verschillende thema’s. Als heerser van de tekens stier en weegschaal, vertegenwoordigt zij zowel een aarde- als een luchtkwaliteit. Diverse daarmee samenhangende thema’s zullen in deze periode aan bod komen.

Bij deze cyclus is gebruik gemaakt van de reader “Venus en haar relatie met Mars”.
Voor informatie: inhoud reader.

1e artikel - 11 jan. 2012

Venus loopt sinds 20 december door het teken waterman. Zij is momenteel korte tijd direct na zonsondergang aan de zuidwestelijke hemel laag boven de horizon te zien.
De actuele Venus-cyclus is begonnen op 16 augustus 2011, toen zij een conjunctie maakte met de Zon op 23°18’ leeuw.
De actuele Venus-Mars-cyclus begon op 23 mei 2011 met een conjunctie op 9°01’ stier.

2e artikel - 13 jan. 2012

VENUS en NEPTUNUS - VENUS naar VISSEN
Vanmiddag (vrijdag 13-01) is de conjunctie tussen Venus en Neptunus exact. De volgende ochtend komt er een eind aan de watermanperiode van Venus en loopt zij het door Neptunus beheerste teken vissen in. Dat wijst erop dat de conjunctie met Neptunus nog lang na kan werken. Venus blijft qua teken immers voorlopig nog in dezelfde sfeer. Pas op 8 februari gaat Venus naar het volgende teken ram.

3e artikel - 20 jan. 2012

Nadat we vandaag (20 januari, met het sextiel tussen Venus en Pluto) een laatste opleving en wellicht voorlopig laatste kans hebben gehad oud zeer op te ruimen, zal het Chiron-thema langzamerhand verdwijnen. Want ook de afnemende Venus-Chiron-conjunctie loopt ten einde.

Zoals door enkele deelnemers op het forum is geconstateerd: er kwam weinig respons op het vorige artikel. Wat dat betreft vind ik de reactie van Sarja wel mooi: Misschien is Venus conjunct Chiron wel helemaal niet zo'n makkelijk thema om iets over te zeggen, vooral als het raakt aan oude, kwetsbare thema's. En ook de tekenachtergrond vissen (water) van de actuele Venus kan het lastig maken om dingen te verwoorden (lucht).
Maar misschien als je achteraf terug kijkt naar de afgelopen week en de 'nevelen' wat zijn opgetrokken, komen er nog ervaringingsberichtjes over deze periode.

4e artikel - 24 jan. 2012

MARS STATIONAIR
Vannacht is Mars stil blijven staan en retrograde gaan lopen. Nog geen dag nadat de Nieuwe-Maan-cyclus is begonnen. Bepaald geen actief begin van deze cyclus. Mars stond stil op 23°06' maagd. Op 11 januari was hij al op 22°06' en op 5 februari staat hij opnieuw op die graad. Dat betekent dat hij bijna 4 weken lang binnen 1° beweegt. Binnen 2° is dat ruim 5 weken en binnen 3° anderhalve maand.
Op zijn gewone snelheid legt Mars binnen een week ruim 4° af. Daarom is de werking van een Marstransit maar meestal maar kort.
Dit keer zal de werking van Mars een stuk indringender zijn, met name voor mensen die planeten of gevoelige punten hebben tussen 20° en 25° (met het zwaartepunt op 22-23°) van maagd (conjunctie), vissen (oppositie) tweelingen of boogschutter (vierkant); het beweeglijke kruis dus.
En onder de deelnemers aan deze cyclus heeft bijna de helft een of meer planeten in dit gebied!

5e artikel - 31 jan. 2012

VENUS-MARS-OPPOSITIE
De afgelopen dagen is de orb van de oppositie tussen Venus en Mars snel kleiner geworden en in de nacht van woensdag op donderdag om 0:41 is de oppositie exact op 22°35’ op de as vissen-maagd.
Als Venus en Mars, die op zich al polariteiten van elkaar zijn in oppositie staan, staan zij op maximale afstand van elkaar en worden de tegenstellingen het meest zichtbaar. Daardoor kan polarisatie ontstaan, maar dat hoeft beslist niet altijd zo te zijn. Juist omdat de verschillen zo sterk worden, is er ook een sterke behoefte die te overbruggen en een goede balans te vinden.

6e artikel - 6 feb. 2012

VENUS en SATURNUS
Terwijl Venus het eind van vissen nadert en een inconjunct met Saturnus vormt, staat Saturnus stil op 29°30’ weegschaal en gaat vervolgens retrograde lopen. Dat betekent dat hij voorlopig nog minstens een half jaar in dit teken zal blijven. Blijkbaar zijn nog niet alle lessen met betrekking tot het weegschaalthema geleerd. Saturnus gaat de laatste 7 graden van weegschaal nog eens over doen en iedereen met planeten tussen 22°46’ en 29°30’ weegschaal (en ook in de andere hoofdtekens) krijgen dus nog 2x met Saturnus te maken.

Zowel Saturnus stationair in weegschaal, als Venus in de laatste graden van vissen wijzen erop dat er weinig (zichtbare) activiteit is op het relatievlak. Met name 7 februari is echt een dag voor stilte, bezinning en reflectie op relationeel gebied.
Het inconjunct geeft aan dat elke poging om iets concreets te doen, afspraken te maken, of iets van de ander te willen eerder op onbegrip en irritatie uitloopt, dan dat het iets oplevert.
En natuurlijk kun je ook zelf prikkelbaar reageren als je het gevoel hebt dat een ander iets van je wil of aan je loopt te trekken. Mogelijk spelen hierbij relationele zaken uit het verleden, die nog niet opgelost zijn op de achtergrond mee.

7e artikel - 13 feb. 2012

VENUS vierkant PLUTO
Nu de conjunctie met Uranus voorbij is, zo je verwachten dat er langzamerhand weer enige rust ontstaat. Maar voor het zover is, wordt de impulsieve en onstuimige Venus-in-ram-energie van de afgelopen week geconfronteerd met Pluto. Misschien heeft de impulsieve energie van Uranus de nodige onrust gezaaid en is het nu tijd om dingen onder ogen te zien en bespreekbaar te maken of nader uit te leggen.

Op 15 februari is het vierkant van Venus met Pluto op 8°48' ram/steenbok exact.
Pluto stelt kritische vragen naar het waarom van allerlei zaken in de relatie. Mogelijk hebben veranderingen die zich de afgelopen week hebben voltrokken, geleid tot ‘machts’verschuivingen of -conflicten. In plaats van ruzie maken is het nu van belang opnieuw balans op te maken en een hernieuwd evenwicht te vinden. Daarvoor is het wel noodzakelijk de confrontatie met de ander aan te gaan, niet om een strijd te winnen, maar om gevoelens uit te spreken en duidelijkheid te creëren. Het is is mogelijk dat emoties hoog oplaaien, er over en weer kritiek wordt geuit en dat gezagsverhoudingen opnieuw duidelijk moeten worden.

8e artikel - 18 feb. 2012

ZON naar VISSEN
De komende dagen kunnen we (opnieuw) te maken krijgen met veel verwarring, onduidelijkheid, onbegrip en misverstanden. Tegelijkertijd is er een enorme potentie om oude zaken los te laten, oud verdriet kwijt te raken en op te lossen en een nieuwe start te maken vanuit een krachtig gevoel voor vergeving, voor nemen zoals het is en acceptatie van wat er is.
Astrologisch zien we op 19 februari 's morgens de Zon naar vissen gaan en dezelfde dag nog een conjunctie met Neptunus maken. Probeer vooral niet om al te veel met je hoofd te doen, want je zult merken dat dit veelal niet lukt. Veel beter is het je af te stemmen op je gevoel en daarnaar te luisteren. Dagdromen, mijmeren en niet te veel willen! Lastig voor de carnavalsdagen, die over het algemeen juist uitbundig en extravert zijn.

9e artikel - 29 feb. 2012

De afgelopen week heeft Chiron in vissen een boventoon gevoerd. De Zon is naar vissen gegaan, heeft conjuncties gemaakt met Neptunus en Chiron en is halverwege vergezeld door de Maan. Deze Nieuwe Maan viel precies tussen Neptunus en Chiron in vissen, zodat deze twee - die hun exacte conjunctie al twee jaar geleden in waterman hadden - opnieuw met elkaar werden verbonden.
Nieuwe Maan symboliseert het begin van een cyclus die duurt tot de volgende Nieuwe Maan, zodat we kunnen stellen, dat het Chiron-thema nog een paar weken door zal werken. Een maancyclus draagt ook de potentie met zich mee, in die periode iets te ontwikkelen, uit te werken en een plek te geven. De Nieuwe-Maans-horoscoop is een afspiegeling van deze thema's.

10e artikel - 13 mrt. 2012

Dit is het laatste artikel in deze Venus-cyclus.

VENUS conjunct JUPITER
Venus kruipt langzaam het Zwarte Maangebied weer uit.
Vlak ervoor, op woensdag 14 maart om 6:54 uur maakt zij de conjunctie met Jupiter die ruim anderhalve maand in het Zwarte Maangebied heeft gelopen op 9°34' stier. Tegelijkertijd zijn er exacte driehoeken van Venus-Jupiter naar Mars en Pluto.
Venus en Jupiter staan bekend als de benefics uit de planetenfamilie. Het zijn de helderste en meest stralende verschijningen aan de sterrenhemel en als zij samenkomen groeit de kans op iets moois, een feestelijke stemming, een win-win-situatie, optimisme. Venus met Jupiter, dat geeft hoop en maakt blij, gelukkig, vrolijk en tevreden. De driehoeken naar Mars en Pluto lijken alles wat er gebeurt op relationeel gebied nog een extra te onderstrepen, te enthousiasmeren, te verdiepen en versterken.
Kortom: een krachtige energie met veel potentiele mogelijkheden en een explosief randje.

Terug naar de pagina 'Opleiding en cursussen'


Inhoud © 1992 - 2023 Hans Planje
Hans Planje     E:      T: 053-4772532